Document

Wijzer met sociale media, Handreiking voor jeugdhulpverlening over online seksueel grensoverschrijdend gedrag

1 juli 2014 | 1 minuut lezen

Wijzer met sociale media

Jeugd en sociale media zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sterker nog: Nederlandse kinderen staan bovenaan in vergelijking tot andere kinderen in Europa. Jeugdhulpverleners krijgen dan ook steeds vaker te maken met het online (seksueel) risicogedrag van hun cliënten. De vele vragen over deze lastige materie waren voor het Steunpunt Huiselijk Geweld aanleiding tot schrijven van een handreiking voor die specifieke professie.

Gaandeweg bleek echter dat de informatie evengoed bruikbaar is voor iedereen die jeugd opvoedt of begeleidt. De handleiding biedt jeugdhulpverleners en andere professionele opvoeders maar ook ouders informatie over online seksueel grensoverschrijdend gedrag jegens jongeren en geeft in dit kader  tips en adviezen.

Online seksueel grensoverschrijdend gedrag is één van de schaduwkanten van het digitale tijdperk. Denk maar aan een extreem geval als Amanda Todd die in oktober 2012 in het nieuws kwam omdat ze zelfmoord had gepleegd. Ze bleek niet meer opgewassen te zijn tegen de pesterijen op school over naaktfoto’s van haar op de sociale media. Kort geleden werd bekend dat een Nederlandse 35-jarige man verdachte is in deze zaak. Zo’n nare zaak is hopelijk een extra reden om deze handleiding goed door te nemen en te verspreiden naar ieder die er baat bij kan hebben.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elizabeth Hamelinck: ehamelinck@ggdhm.nl

1 document toegevoegd
HomeThema'sProfessionals