Activiteit

Letsels in het hoofdhalsgebied bij kinderen: kindermishandeling?

28 juni
Locatie: Nederlands Forensisch Instituut te Den Haag
Tijd: 10:00 tot 17:00
Type: Cursus

Nascholing voor tandartsen, tandarts-pedodontologen, orthodontisten, kaakchirurgen

 

Tandartsen kunnen een belangrijke rol vervullen bij het signaleren van kindermishandeling. 50 tot 75% van de letsels die door lichamelijk geweld ontstaan zijn zichtbaar in het hoofd-halsgebied; uitgerekend het gebied waar de tandheelkundige zich letterlijk over buigt.  

In het algemeen hebben tandartsen weinig ervaring met de diagnostiek en differentiële diagnostiek bij vermoedens van kindermishandeling. Met de komst van de verplichte Meldcode Tandheelkunde is vanuit de beroepsgroep steeds meer vraag naar handvatten om letsel te kunnen diagnosticeren en vermoedens van kindermishandeling bespreekbaar te kunnen maken bij ouders en verzorgers.Sla tabel over

 

 

Overzicht 'Letsels in het hoofdhalsgebied bij kinderen: kindermishandeling?'
Doelgroep
  • tandartsen
  • tandarts-pedodontologen
  • orthodontisten
  • kaakchirurgen
  • mondhygiënisten
Omvang één dag (van 10.00 - 17.00 uur)
Aantal deelnemers 60-90
Cursuslocatie en data

NFI (Hoofdgebouw), Den Haag; 28 juni 2013

Kosten

Euro 425,- per persoon (geen BTW) 

In dit bedrag zijn consumpties, lunch en cursusmateriaal inbegrepen

Accreditatie

Accreditatie is toegekend voor 6 uur (6 punten) door KRT en aangevraagd bij KRM

Beschrijving

In deze cursus wordt aandacht besteed aan de diagnostiek bij een vermoeden van kindermishandeling. Hierbij worden de kenmerken van de meest voorkomende huidletsels, waaronder blauwe plekken en brandwonden, besproken aan de hand van casuïstiek en getoetst aan wat uit wetenschappelijk onderzoek bekend is. Het belang van locatie, diepte, uniformiteit en patronen bij het duiden van letsels wordt toegelicht. U krijgt voorbeelden van letsels die suggestief zijn voor mishandeling en verwaarlozing, maar wordt ook attent gemaakt op de mogelijke valkuilen bij het duiden van letsels. Deze kennis stelt u in staat kindermishandeling sneller te herkennen en geeft u handvatten om uw vermoedens van kindermishandeling beter te onderbouwen. Ook zal aandacht worden besteed aan forensische aspecten van de tandheelkunde zoals deze naar voren komen bij de beoordeling van bijtletsels en bij identificatie met behulp van gebitsgegevens.

Tot slot wordt aandacht besteed aan de meldcode kindermishandeling van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde en de dilemma’s met betrekking tot het beroepsgeheim in de samenwerking met andere disciplines, bijvoorbeeld het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, de Raad voor de Kinderbescherming en de politie.

Meer informatie en inschrijven:

http://academy.forensischinstituut.nl/cursusoverzicht/cursussen-voor-medici-en-paramedici/Letsels-in-het-hoofd-halsgebied-bij-kinderen/

Bijlagen

  • (372 KB)
Geplaatst door:

Deelnemers

U moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om uzelf aan te melden.

Bent u nog niet geregistreerd op deze website? Registreren »
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.