Activiteit

GGz problematiek bij migranten in de huisartspraktijk

04 november
Locatie: Pharos, Utrecht
Tijd: 13:00 tot 16:30
Type: Studiedag

In Nederland verblijven 3,5 miljoen allochtonen, waarvan een kleine 2 miljoen van niet westerse afkomst. Iedere huisarts heeft met deze groep patiƫnten te maken. Een groot deel van hen is in Nederland opgegroeid en spreekt Nederlands, maar verkeert relatief veel in de eigen culturele gemeenschap. Een deel is laaggeletterd en heeft beperkte taal- en gezondheidsvaardigheden. De groep is zeer divers als het gaat om de mate waarin zij zich verbonden voelen met de Nederlandse samenleving of met hun land of cultuur van herkomst.

Migranten hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychische klachten. Dit wordt versterkt door sociaal-maatschappelijke factoren als werkeloosheid, lage opleiding, armoede en woonsituatie. Meestal gaat het dan om angst en depressie klachten. Maar ook psychotische problematiek komt meer voor bij migranten dan bij Nederlanders.

De (culturele) achtergrond van deze groep bepaalt mede de manier van het omgaan met psychische problematiek, het al dan niet erover spreken en de manier waarop hulp gevraagd wordt.

Bijlagen

  • (717 KB) (Aantal keer gedownload:1)
Geplaatst door:

Deelnemers

U moet ingelogd zijn om te kunnen zien wie zich aangemeld heeft en/of om uzelf aan te melden.

Bent u nog niet geregistreerd op deze website? Registreren »
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.