Activiteit

Symposium vrouwelijke genitale verminking in Nederland - Omvang en risico anno 2019

24 juni
24 juni 2019
Symposium
19 maart 2019 | 2 minuten lezen

 

Symposium vrouwelijke genitale verminking in Nederland - Omvang en risico anno 2019


Pharos presenteert op maandag 24 juni in Den Haag de resultaten van het onderzoek naar de prevalentie- en incidentie van vrouwelijke genitale verminking (vgv) in Nederland. Het onderzoek is in samenwerking met Erasmus MC uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 

 

Wij nodigen je graag uit om bij de presentatie van de resultaten van het onderzoek aanwezig te zijn. Het programma bestaat uit de presentatie van de resultaten van het onderzoek, gevolgd door een paneldiscussie met en aantal vertegenwoordigers van de Nederlandse ketenaanpak. Zij zullen met elkaar in gesprek gaan over de betekenis van de uitkomsten en aanbevelingen van het rapport en de uitvoering van de ketenaanpak.
 
Het is belangrijk om beleid ten aanzien van vgv te baseren op recente en betrouwbare cijfers. We delen graag onze conclusies en aanbevelingen die je kunnen ondersteunen bij beslissingen over prioriteiten in zorg en preventie ter voorkoming van vgv.
 
Vrouwelijke genitale verminking (vgv) is een serieus probleem. Naar schatting zijn wereldwijd 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. Jaarlijks lopen meer dan 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Sinds de jaren negentig wonen er in Nederland vrouwen en meisjes, die geëmigreerd zijn uit landen waar vrouwelijke genitale verminking (vgv) voorkomt.
 
Door de recente toename van vluchtelingen krijgen (zorg)professionals in Nederland steeds vaker met vgv te maken. Wereldwijd wordt vgv gezien als schending van de mensenrechten en is in Nederland strafbaar als vorm van mishandeling of kindermishandeling. De kans op lichamelijke klachten en medische complicaties is groot bij vgv, zowel tijdens de ingreep als ook daarna. Het prevalentie- en incidentieonderzoek dat 24 juni gepresenteerd wordt is een herhaling van een eerder onderzoek uit 2013.

 

Meld je alvast aan!

 

 

 
 

Locatie


den Haag
HomeThema'sProfessionals