Nieuwsbericht

Hepatitis: Venijnig vakantiesouvenir

23 juni 2011 | 1 minuut lezen

Het is niet het eerste waar je aan denkt als je je koffer pakt voor een lekkere vakantie richting de Middellandse Zee: het risico op een hepatitis besmetting. Toch heeft het zin om je goed te laten informeren over de risico’s voordat je vertrekt.

“De kans dat je de ziekte oploopt is niet heel groot, maar als je eenmaal hepatitis hebt, dan ben je weken of maanden uit de running,” vertelt Peter van der Tas, infectiearts bij GGD Fryslân. “Voor een werknemer is dat vervelend, maar als je een eigen bedrijf hebt, kun je financieel behoorlijk in de problemen komen.”

Oorzaak: gebrek aan hygiëne
Hepatitis is een verzamelnaam voor leverontstekingen die door verschillende virussen worden veroorzaakt. In landen rond de Middellandse zee gaat het vaak om hepatitis A. Van der Tas: “Gebrek aan hygiëne is de oorzaak. Wanneer een kok besmet is en zijn handen na wc-bezoek niet wast, kan hij het virus overdragen.”

All-inclusive hotel niet risicovrij
Naar schatting is de helft van de Turkije- en Egyptegangers niet beschermd tegen hepatitis. “Als je niet ingeënt bent, is het lastig om te voorkomen dat je ziek wordt door besmetting. Zelfs in een luxe all-inclusive resort ben je niet altijd veilig. Een paar jaar geleden brak er hepatitis uit in een viersterrenhotel in Egypte. Honderden mensen werden ziek.”

Goed geïnformeerd op reis
Toeristen die naar Turkije of Egypte reizen hoeven zich niet verplicht te laten inenten. Maar de GGD raadt het wel aan, Van der Tas: ”Ga langs bij de GGD voor een reisadvies en zorg dat je eventuele vaccinaties of reisproducten op tijd haalt.“

Kijk voor de meest actuele reisinformatie rondom gezondheid op de site van het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering: www.lcr.nl.

HomeThema's