Nieuwsbericht

In het nieuws: scheiden, homo-ouderschap en media

6 november 2018 | 3 minuten lezen

1 op de 5 kinderen van gescheiden ouders ziet vader niet

Van de volwassenen tussen 25 en 46 jaar die als kind de scheiding van hun ouders meemaakten, heeft nu 20 procent geen contact meer met de vader en 5 procent niet meer met de moeder. Dat is onderzocht door de Universiteit van Amsterdam (UvA)

Informatie voor ouders:

Informatie voor jongeren:

Informatie voor kinderen:

Kind even gelukkig met homoseksuele ouders

Kinderen met homoseksuele ouders zijn net zo gelukkig als kinderen uit een gezin met een vader en een moeder. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar homoseksueel ouderschap Henny Bos aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens Bos hebben kinderen met twee moeders of twee vaders niet meer angsten en depressies dan kinderen die geboren zijn in een vader-moedergezin.

Informatie voor ouders:

Kinderen spelen langer op telefoon dan buiten

Nederlandse kinderen spelen meer met hun telefoon dan met hun vriendjes buiten. Gemiddeld brengen ze zo’n 2,5 uur per dag door op een scherm, terwijl ze een kleine 2 uur per dag buitenspelen. Dat blijkt uit onderzoek van Cybersecuritybedrijf Norton. Daaruit blijkt ook dat kinderen gemiddeld tien jaar oud zijn als ze hun eerste telefoon of tablet krijgen.

Informatie voor ouders:

Informatie voor jongeren:

‘Sociale media kunnen jongeren veel goeds brengen’

Volgens antropoloog en genderstudies-onderzoeker Marijke Naezer zijn sociale media een uitgelezen manier voor jongeren om vorm te geven aan seksualiteit. Op basis van online en offline observaties, gesprekken en interviews met jongeren ziet Naezer dat jongeren goed nadenken over wat ze wel en niet willen, en nemen ze allerlei maatregelen om het leuk te houden voor zichzelf en anderen.

Informatie voor ouders:

Informatie voor jongeren:

Mishandeling melden als ouders hulp aanvaarden

Vanaf 1 januari 2019 zijn professionals verplicht om bij vermoedens van mishandeling en huiselijk geweld de 5 stappen van de meldcode te volgen. Komt een professional na het afwegen van de risico’s voor het kind tot de conclusie dat een melding bij Veilig Thuis nodig is, dan zorgt hij daarvoor. Ook als de ouders hulp accepteren. Tot voor kort stopten professionals de procedure als ouders vrijwillig hulp accepteerden. Daardoor kwamen gevallen van kindermishandeling en huiselijk geweld niet bij Veilig Thuis terecht. Dat gaat dus nu veranderen.

Informatie voor ouders:

Informatie voor jongeren:

Informatie voor kinderen:

Interactief speelbord voor kleuters wint Gouden Guppy

Luqo Spellenreeks, een interactief en digitaal speelbord waarop kleuters talloze leerzame spellen kunnen spelen, heeft dit jaar de Gouden Guppy gewonnen, de prijs voor beste digitale mediaproduct voor 0-6 jaar. Volgens de jury laat ‘het spellenplatform kinderen samenspelen buiten het scherm, waarbij de kracht van digitale entertainment geweldig wordt benut’.

Informatie voor ouders:

HomeThema'sProfessionals