Nieuwsbericht

Jeugdgezondheidszorg Zuid-Limburg van start

3 januari 2020 | 1 minuut lezen

Het nieuwe jaar begint in Zuid-Limburg met de start van Jeugdgezondheidszorg Zuid-Limburg. De jeugdgezondheidszorg van Envida, Meander en Zuyderland (JGZ 0-4 jaar) en de GGD Zuid Limburg (JGZ 4-18 jaar) zijn hierin samengegaan. Hierdoor is er per 1 januari 2020 één organisatie voor jeugdgezondheidszorg, een onderdeel van de GGD Zuid Limburg.

 

Grote uitdaging

Bij Jeugdgezondheidszorg Zuid-Limburg werken circa 265 medewerkers die voor een grote uitdaging staan. Niet alleen bieden zij reguliere ondersteuning aan de jeugd en hun ouders. Zuid-Limburg heeft ook de ambitie om de gezondheidsachterstanden in te lopen. Al langere tijd steekt deze regio op diverse gebieden ongunstig af bij de rest van Nederland, onder meer op het gebied van gezondheid.

 

Trendbreuk

De 16 gemeenten, de Provincie, zorgverzekeraars, de GGD en andere partners in Zuid-Limburg hebben de handen ineen geslagen om een trendbreuk te realiseren. De focus ligt op de jeugd. De regio zet in op een kansrijke start voor elk kind door te investeren in de eerste 1000 dagen en de twee decennia die daarop volgen. Hierbij is een belangrijke rol voor de Jeugdgezondheidszorg weggelegd.

 

Gezinsgerichte aanpak

De nieuwe JGZ Zuid-Limburg kiest voor een gezinsgerichte aanpak. De samenvoeging van de vier voormalige JGZ-organisaties wordt vanuit de inhoud opgebouwd. Met de gezamenlijke uitvoering van de programma’s VoorZorg, Stevig Ouderschap en Nu niet zwanger en één digitaal portaal voor ouders is daar de afgelopen maanden al mee begonnen. In 2020 wordt de vormgeving van één nieuwe praktijk voortgezet.

 

Gezondheidsprofielen

De jeugdgezondheidszorg in Nederland doet veel goed werk. Bijvoorbeeld op het gebied van preventie. Het continu monitoren van de jeugd levert veel data op die meer inzicht geven in de psychosociale problematiek, lifestyle, armoede, overgewicht, chronische aandoeningen, enz. JGZ Zuid-Limburg gaat deze informatie via wijkgezondheidsprofielen overzichtelijk presenteren aan de gemeenten (zijnde onze opdrachtgevers) ten behoeve van beleidsontwikkeling.

HomeThema'sProfessionals