Nieuwsbericht

Artikel 'Vaccinatie noodzaak' in de Telegraaf van 25 juni 2011

27 juni 2011 | 3 minuten lezen

Veel Nederlanders onbeschermd naar risicobestemmingen

VACCINATIE NOODZAAK

• De meeste mensen laten niet voor hun lol een spuit zetten, maar het aloude cliché gaat hier zeker op: voorkomen is beter dan genezen.
Vrijwel iedere vakantieganger die neerstrijkt in landen als Turkije, Egypte en andere risicobestemmingen weet dat een vaccinatie is aan te bevelen, maar desondanks gaan velen onbeschermd op reis. „Mensen zeggen: Ik zit in een vijfsterrenresort, dat loopt zo’n vaart niet. Ze vergeten alleen dat ze gebruik maken van hetzelfde kraanwater en dezelfde gevaren lopen als alle andere toeristen”, aldus GGD-medewerker Gea Reitsema.

Waarom mensen zich niet laten vaccineren terwijl dat wel verstandig is? Daar zijn uiteenlopende redenen voor. Een deel informeert er niet naar en ziet dus geen gevaren, een ander deel vindt het gewoon te duur. Vaccinaties zitten namelijk niet standaard in het basispakket van de zorgverzekeraar; pas in aanvullende verzekeringen worden ze vaak deels of volledig gedekt”, aldus arts Gerard Sonder, hoofd van de onafhankelijke stichting Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR).

„Een andere reden is omdat ze denken dat de risico’s wel meevallen. Ze spreken familieleden en bekenden die ook naar Egypte op vakantie zijn geweest en weer gezond huiswaarts zijn gekeerd, zonder ook maar één spuit te hebben gehaald. Garanties vallen echter niet te geven; het is net een soort lotto. Heel vaak gaat het goed, maar soms slaat het noodlot toe en word je ziek.”

De meest voorkomende ziekte die je in het buitenland ongewild kunt oplopen, is volgens Sonder hepatitis A, een zeer besmettelijke leverontsteking. Het virus wordt meestal overgedragen via besmet voedsel of drinkwater. „Daarna volgt tetanus, waartegen we allemaal zijn ingeënt; het is verstandig om na tien jaar, wanneer de werking voorbij is, een herhalingsprik te halen. Daarnaast komen dengue, oftewel de knokkelkoorts die wordt overgedragen door muggen, en, vooral in Zuidoost-Azië, buiktyfus veel voor.”

Met de gevolgen van al deze ziektes valt niet te spotten, weet het LCR-hoofd. Zo geeft hepatitis A, dat jaarlijks door tal van Nederlanders wordt opgelopen, een moe en ellendig gevoel en kan ervoor zorgen dat we maanden uit de running zijn. Het lijkt volgens de GGD in die zin op de verschijnselen die zich voordoen als we de ziekte van Pfeiffer onder de leden hebben. „In het ergste geval kan de ontsteking zo ernstig zijn dat een levertransplantatie noodzakelijk is, maar dat komt gelukkig slechts heel zelden voor”, aldus Sonder.

Hoeveel Nederlandse vakantiegangers jaarlijks ziek van een vakantie terugkomen, is onbekend. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD’s in ons land houden weliswaar cijfers van ziektegevallen bij, maar onbekend is hoeveel ongevaccineerde reizigers naar welke bestemming gaan, waardoor percentages simpelweg niet zijn te berekenen. Wel is er volgens arts Sonder een wereldwijde risicoschatting die als leidraad dient: drie op de duizend reizigers keren ziek terug van een trip. „Dat lijkt niet zoveel, maar als je nagaat dat er miljoenen Nederlanders jaarlijks op reis gaan, is dat alsnog een behoorlijk percentage.”

Volgens het LCR-hoofd gaan er naast een groot aantal achteloze Nederlanders ook veel landgenoten goed voorbereid op vakantie. Dat komt onder meer vanwege goede, landelijke richtlijnen. Jaarlijks bezoeken naar zijn zeggen ongeveer 800.000 mensen de website van het LCR waarop per land staat weergegeven welke maatregelen moeten worden getroffen voordat je op reis gaat. Wie naar het Afrikaanse Burkina Faso vertrekt, ziet in één oogopslag dat hij gevaar loopt voor onder meer meningokokken, cholera en gele koorts en wat hij daartegen kan doen.

„ Voorlichting is een heel belangrijk aspect. Reisbureaus zouden daar mijns inziens nog meer aan moeten doen. Te vaak laten reisbureaus informatie weg omdat ze bang zijn dat ze daardoor de reis niet meer kunnen verkopen”, zegt Sonder, die weet dat het probleem bij de bureaus zelf ligt. De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) maakt namelijk volop gebruik van de informatie die het LCR verstrekt, alleen sommige aangesloten bedrijven niet. „Een last minute naar Gambia is een mooi voorbeeld: de reissom lijkt mee te vallen, maar de vaccinatiekosten komen vaak dicht in de buurt van dat bedrag, wat mensen kan afschrikken.”

Gea Reitsema van GGD Drenthe en voorzitter van de landelijke werkgroep reizigerszorg beaamt dat. Zij vindt eveneens dat reisbureaus vaccinaties indien nodig moeten aanbevelen. „In de praktijk merken we dat dit niet altijd gebeurt omdat een prik voor velen het niet-prettige deel van de vakantie is”, zegt ze. „Wij hanteren echter het motto dat reizigers gezond op vakantie moeten gaan en ook weer gezond terugkomen. Een vaccinatie is daarom voor veel bestemmingen een noodzaak, ook als het om als Kroatië, Turkije of Tunesië gaat: landen die dichtbij liggen en daarmee veilig lijken te zijn.”

Reitsema adviseert reizigers om vroeg van tevoren naar een post te gaan die bij het LCR is geregistreerd. „Bij GGD-instellingen geven we behalve een vaccinatie ook een algeheel gezondheidsadvies dat op jouw reis is toegespitst. We kijken naar de bestemming, vragen naar de reisactiviteiten – survivalen in Afrika, op bezoek bij de bevolking in het binnenland van Turkije of lekker bij het hotelzwembad liggen? – geven gedragsregels mee – pas op met ijsblokjes en slecht gewassen groenten om reizigersdiarree te voorkomen – en werpen een blik op de huidige gezondheid om te zien waarop je moet letten.”

Reizigers die op zoek zijn naar een punt om zich te laten vaccineren of naar pillen tegen ziektes als malaria waartegen geen vaccin beschikbaar is, kunnen terecht op de website van het LCR. Daar is een overzicht te vinden van alle gekwalificeerde posten die op hun eigen website veelal tarieven prijsgeven. Die kunnen per vaccinatiebureau nogal eens verschillen. Reitsema: „Er is geen prijsvergelijking voorhanden, maar de vaccinatieprijs voor een gezin dat naar Turkije gaat, zal hooguit ongeveer tien euro per instantie verschillen.”

Bron: De Telegraaf, zomerspecial 25 juni 2011 (door RIK BOOLTINK)

HomeThema's