Nieuwsbericht

Een landelijk probleem? Kwaadwillenden die zich voordoen als medewerker Veilig Thuis

10 juli 2020 | 2 minuten lezen

Onlangs werd bij VT Utrecht melding gedaan over een minderjarige die anoniem was opgebeld. De beller vertelde het kind dat hij een medewerker van Veilig Thuis Utrecht was en dat hij foto's en informatie nodig had om het dossier af te sluiten. Gelukkig had de moeder van het kind al gauw door dat er iets niet klopte. Ze nam contact op met Veilig Thuis Utrecht, waarna bleek dat de naam van de anonieme beller niet in het personeelsbestand voorkwam. Ook was het kind niet bekend bij de organisatie en had hij geen dossier bij Veilig Thuis. 

Vanuit de politie kwam later een soortgelijk signaal vrij, over een zaak waarin twee mensen zich aan de deur voordeden als medewerkers Veilig Thuis. Een zeer zorgwekkende ontwikkeling.

Wij vragen je nooit om foto's
Gezien de laagdrempeligheid van deze pogingen (anonieme telefoontjes, contact via social media, etc.) is de kans aanwezig dat ze nog vaker zullen gaan voorkomen. Om mensen hier alert op te maken, heeft Veilig Thuis Utrecht haar social mediakanalen ingezet om een post te delen met de simpele slogan: "Wij vragen je nooit om foto's." VT Utrecht heeft gemerkt dat de post meer dan gemiddeld gedeeld en geliket wordt. De waarschuwing en het signaal worden dus gewaardeerd. 

In de bijlagen van dit artikel staan de afbeeldingen zoals we die gebruikt hebben als verhaal in Instagram en posts voor Twitter, Instagram en LinkedIn. Deze zijn uiteraard vrij te gebruiken. Het png-bestand is opgemaakt in de kleurstelling van het landelijke Veilig Thuis. Het photoshop-bestand ook, maar dat kan naar de eigen huisstijl aangepast worden.

Hoe gaat VT Utrecht met dit probleem om?  
Bij VT Utrecht is bekend dat meisjes vaak benaderd worden via de bekende social mediaplatformen, zoals Instagram en TikTok. Jongens komen daarentegen vaker in contact met vreemden via gamingplatformen, waar de mogelijkheid bestaat om met vreemden in een (voice) chat te stappen. Bij slachtoffers van ongewenst contact adviseren we de ouders en/of het kind om de privacy settings van hun accounts aan te passen. Hierdoor krijgen vreemden minder makkelijk toegang tot hun privégegevens. Ook is het belangrijk dat minderjarigen bewust zijn van de gevaren van het delen van persoonlijke gegevens, ofwel: geef nooit je foto, naam of andere informatie aan vreemden. Verder adviseren we minderjarigen om nooit anonieme telefoontjes aan te nemen.

In de nazorg van slachtoffers is het belangrijk om bewust om te gaan met de angst die bij hen speelt. Hiervoor bellen we ook vaker dan eens terug naar (de ouders van) het slachtoffer en stellen we vragen zoals: slaap je nog goed? Eet je goed? Zit het incident nog veel in je hoofd?

Oproep: zijn er nog meer bekende gevallen?
We zijn bij VT Utrecht erg benieuwd of dit probleem ook bekend is bij de andere VT-regio’s. Laten we hierover verbinden met elkaar. Het liefst in de reacties hieronder, maar een mailtje mag ook naar communicatie@samen-veilig.nl.

HomeThema's