Nieuwsbericht

IkPas: 30 of 40 dagen zonder alcohol

Marie-José Linders
10 februari 2016 | 2 minuten lezen

De IkPas uitdaging: 40 dagen zonder alcohol gaat van start. Op Aswoensdag start de traditionele vastenperiode waarin men zich tot aan Pasen onthoudt van luxeproducten als bijvoorbeeld snoep en vlees.  Veel GGD'en zijn in hun regio betrokken bij deze campagne.

IkPas daagt mensen uit om in deze periode 40 dagen geen alcohol te drinken. De 40 dagen uitdaging van IkPas duurt tot en met palmzondag, een week voor Pasen (40 aaneengesloten dagen).

Voor deelnemers die een maand zonder alcohol willen biedt IkPas ook een uitdaging aan van 30 dagen. Deze uitdaging start op 1 maart de inschrijving loopt nog.

Late beslissers

Voor degenen die zich alsnog willen opgeven voor de 40 dagen uitdaging: de website www.ikpas.nl houdt de inschrijfmogelijkheid voor deze variant nog tot het weekend open voor last minute inschrijvingen. Dus mensen die vanaf woensdag niet hebben gedronken kunnen dan nog steeds gewoon inschrijven voor de 40 dagen uitdaging.

Wat is IkPas

De IkPas uitgaging van 30 of 40 dagen geen alcohol drinken betekent voor velen fris de lente in, een maandje detoxen. IkPas is een uitdaging met jezelf, om te kijken wat een maand zonder alcohol met je doet.

Veel deelnemers gaven aan onbewust een patroon te hebben aangenomen waarbij het vanzelfsprekend was dat ze elke dag alcohol dronken. Door bewust een keuze te maken om wel of niet te drinken, doorbraken ze het patroon en was alcohol niet meer vanzelfsprekend. Ook heeft een groot deel van de deelnemers positieve lichamelijke veranderingen ervaren: ze voelden zich fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid.

IkPas heeft een laagdrempelig en ludiek karakter: deelnemers worden uitgedaagd om met zichzelf of met hun omgeving de afspraak te maken eens een serieuze periode van 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken.

IkPas een platform voor lokale acties

IkPas bundelt en ondersteunt regionale initiatieven op dit vlak. Deze lokale acties ontstonden vaak spontaan bij bijvoorbeeld huisartsen en buurtopbouwwerk en werden aangejaagd door GGD-en, gemeenten en (verslavings)zorginstellingen.

IkPas wordt dit jaar voor het tweede achtereenvolgende jaar georganiseerd. De initiatiefnemers van IkPas zijn de gezamenlijke GGD’en en instellingen voor verslavingszorg in Nederland, het Trimbos Instituut en de Hogeschool Windesheim.

IkPas ondersteunt

IkPas biedt deelnemers ondersteuning bij hun uitdaging door een platform te vormen waarop deelnemers elkaar kunnen treffen en ondersteunen via onder andere social media. Nu al merkt de organisatie dat e-mail, Facebook en Twitter veelvuldig worden gebruikt voor deze uitwisseling.

In samenwerking met het Trimbos instituut kan ook de alcoholinfolijn worden gebeld (0900-1995) voor meer persoonlijke en anonieme steun.

Een snel groeiende beweging

Het animo voor IkPas groeit met het jaar. De organisatie verwacht dit jaar 10.000 geregistreerde IkPas deelnemers voor de 30 en 40 dagen uitdaging samen, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2015. Uit evaluatieonderzoek weten we dat naast elke geregistreerde IkPas deelnemer er altijd wel een niet geregistreerde IkPas-deelnemer is.

Reden om wel deel te nemen aan IkPas zonder in te schrijven is vaak dat het commitment wat je naar je zelf en naar de organisatie toe uitspreekt voor velen net wat te hoog gegrepen is. Anderen vinden de uitdaging prima maar hoeven zich niet zo nodig in te schrijven om de uitdaging aan te gaan. Het werkelijke aantal IkPas deelnemers zal daarom dit jaar zeker het dubbele zijn van het aantal ingeschreven deelnemers.

Meedoen? Of wil je meer informatie? Ga naar www.ikpas.nl 

HomeThema'sProfessionals