Nieuwsbericht

‘Vechtdal wordt de meest rookvrije regio’; samenwerking huisartsen en Vitaal Vechtdal

5 juli 2016 | 2 minuten lezen

Eenvijfde minder rokers in het Vechtdal. Van de 25 procent die nog rookt, moet een flink deel afgesnoept worden, vinden huisartsen en Vitaal Vechtdal.

Samenwerking huisartsen en regionale zorgverzekeraar
Huisartsen in het Vechtdal gaan samen met Vitaal Vechtdal het aantal rokers in de regio flink omlaag brengen. Streven is om over vier jaar onder de twintig procent rokers te zitten, vertelt huisarts en voorzitter van Vitaal Vechtdal Paul Habets. „Nu rookt nog 25 procent van de volwassen bevolking in ons land. Als wij onder de twintig procent komen, zitten we in de meest rookvrije regio van Nederland. Dat is wel de ambitie. Maar we hebben dan nog wel een weg te gaan. In Zweden is het percentage rokers landelijk al tot elf procent gedaald.”

Stop met roken!
Habets probeert al veel langer zijn patiënten ertoe te bewegen te stoppen met roken. „Dat doe ik eigenlijk al dertig jaar, sinds ik huisarts ben. In onze huisartsengroep in Ommen, maar ook in de groepen in de regio, in Hardenberg, Balkbrug, Dedemsvaart en verder zijn al sinds een jaar of vijftien praktijkondersteuners die ons geweldig goed helpen bij het doorlopen van programma’s met patiënten die echt willen stoppen met roken. Dat heeft heel goed geholpen, maar het is nog niet genoeg.”

Lijfstijlcampagne
Habets legt uit dat doel van Vitaal Vechtdal is om juist ook te helpen met voorkomen van ziektes en gezondheidsklachten. De campagne voor Stoppen met Roken is de eerste gezamenlijke leefstijlcampagne die de huisartsen samen met Vitaal Vechtdal nu lanceren.

„Werken aan gezondheid moet je niet alleen vanuit de spreekkamer doen, maar ook samen met scholen, werkgevers, gemeenten. Als mensen nog gezond zijn, zijn ze op school of thuis of aan het werk. Daarom willen we met deze partijen erbij meters maken. Dat is een van de doelen van Vitaal Vechtdal.”

Posters en tips
Huisartsenpraktijken in het Vechtdal hangen posters op over de positieve effecten van stoppen met roken voor in de wachtkamer en delen een klein, praktisch boekje uit met stoppen met roken-tips.

In september komt er nogmaals aandacht voor het initiatief, ditmaal in nauwe samenwerking met werkgevers (stoppen met roken-cursussen op de werkvloer), onderwijs (rookvrije scholen, gezonde school vignet, (jongeren op gezond gewicht), gemeente (rookvrije publieke ruimtes) én zorg (rookvrije Saxenburgh Groep).

Spaak
Habets: „We proberen de energie te bundelen. Op school kun je een project starten. Maar als het in de zorg niet bekend is, loopt het vaak spaak. Of andersom. Wij krijgen een jongere op spreekuur met bijvoorbeeld benauwdheidsklachten, maar we weten niet dat op zijn school een stoppen met roken-programma draait. Als we dat op elkaar afstemmen, is het makkelijker om resultaat te behalen.”

De ervaring van Habets is dat vijf procent van de stoppers bij de eerste poging slaagt om definitief te stoppen. „Die andere 95 procent komt allerlei barrières tegen. Ons programma is erop gericht die barrières zo laag mogelijk te houden.”

HomeThema'sProfessionals