Nieuwsbericht

Congres Law Enforcement en Public Health

6 oktober 2016 | 1 minuut lezen

Het Congres Law Enforcement en Public Health.

Afgelopen week vond in Amsterdam het tweejaarlijkse internationale congres wetshandhaving en publieke gezondheid plaats. Voor GGD GHOR Nederland hebben vier directeuren publieke gezondheid op dinsdag 4 oktober een workshop verzorgd met als titel Social disruption and (mini) crisis approach.

Paul van der Velpen verzorgde de introductie op het onderwerp, dat het zou gaan over de sociale dimensie van ernstige problemen in de maatschappij, dat door wetswijzigingen en decentralisaties de zorgkant gefragmenteerd is geraakt waardoor niet altijd duidelijk is wie er verantwoordelijk is. Maar ook dat, ondanks die onduidelijkheid, de GGD’en in de gepresenteerde voorbeelden hun verantwoordelijkheid hebben genomen. (Zie bijlage)

Sjaak de Gouw bracht de casus van het schietincident van Alphen aan de Rijn in (zie bijlage). Hij trekt aan het eind van zijn betoog conclusies en geeft aanbevelingen. Vraag uit de zaal van de kant van de politie was of hij deze wel bij de juiste mensen had kunnen beleggen, want er valt veel van te leren.

Annemiek van de Zijde presenteert Fort Oranje, de camping in Zundert waar misstanden als illegale activiteiten, maar ook sociale situaties werden aangetroffen tijdens een gezamenlijke actie van politie, OM, gemeente, en waar de GGD toegevoegde waarde had. (zie bijlage).

Moniek Pieters vertelt over vluchtelingencentrum Heumensoord bij Nijmegen. Een voorbeeld van goede samenwerking tussen publieke gezondheid en publieke veiligheid, wat er zo speciaal is aan de mensen in Heumen en hoe belangrijk open en transparante communicatie naar de buurtbewoners en omgeving is. (zie bijlage)

De workshop op deze middag kende geen groot aantal bezoekers en dat was jammer. Want de inhoud van de casussen en de analyses die werden gepresenteerd waren zeer de moeite waard.

HomeThema'sProfessionals