Nieuwsbericht

Week tegen kindermishandeling (1)

15 november 2016 | 1 minuut lezen

Week Tegen KiMi 2016-Logo-RGB-Large

 

De week tegen kindermishandeling is van 14 tot en met 20 november. Ook GGD GHOR Nederland en de GGD'en zijn actief met dat thema. Via Kennisnet wordt deze week de nodige aandacht besteed aan het thema. De jeugdgezondheid (AJN, Actiz, NCJ en GGD GHOR Nederland trekken hier gezamenlijk in op en wisselen artikelen uit over kindermishandeling en de rol van de professionals. 

Maandag was de aftrap van de week in Amsterdam en de lancering van de campagne #ikkijknietweg. De taskforce presenteerde haar bevindingen: 60.000 minder (50%) mishandelde kinderen binnen tien jaar. Dat is het doel van het ‘Nationaal Programma Kindermishandeling en Huiselijk geweld’ dat er volgens de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik in 2017 moet komen.
De Taskforce noemt tien speerpunten. Het Rijk dient tien jaar lang jaarlijks drie miljoen euro beschikbaar te stellen voor effectgericht onderzoek. Bij vechtscheidingen moeten kinderen een betere positie krijgen. De Wet meldcode moet gaan gelden voor meer professionals, waaronder advocaten, echtscheidingsmediators en notarissen. En alle professionals die met kinderen werken moeten een 'kindveiligheidsbrevet' krijgen.

Vraaggesprek

Vandaag een vraaggesprek met forensisch arts voor kinderen Jonne Kortman. Zij krijgt ook te maken met kindermishandeling. (Bron: JA! Magazine AJN Jeugdartsen Nederland. Uitgifte oktober 2016.) [zie bijlage]

Ook hadden directeur Igor Ivakic (NCJ) en DPG GGD GHOR Twente Samantha Dinsbach een whatsapp gesprek over het thema kindermishandeling. [zie bijlage]

HomeThema'sProfessionals