Nieuwsbericht

Tips op Facebook over opgroeien in Nederland voor Arabisch sprekende ouders

30 mei 2017 | 2 minuten lezen

De facebookpagina Opgroeien in Nederland is live. Syrische professionals helpen Arabisch sprekende ouders in Nederland de weg te vinden bij opgroeien en opvoeden van kinderen in Nederland. GGD regio Utrecht en Pharos ondersteunen de professionals met buddy’s. De pagina is een vervolg op het succes van de Facebookpagina SyriërsGezond. Alle informatie van de Facebookpagina’s is terug te vinden op www.gezondinnederland.info

Opgroeien in Nederland
Het is belangrijk dat kinderen van vluchtelingen een goede start hebben en zo snel mogelijk mee kunnen doen in Nederland. Veel Arabisch sprekende ouders die nog kort in Nederland wonen hebben vragen. Over zaken als opvoeden, het onderwijs, gewoonten, vriendschap, buitenspelen of gedrag. De Facebookpagina Opgroeien in Nederland geeft antwoord. De pagina wordt gevuld door Syrische professionals met een pedagogische achtergrond, ondersteund door professionals van GGD regio Utrecht en Pharos. Ze geven betrouwbare informatie over alle belangrijke onderwerpen die bij opgroeien in Nederland aan de orde zijn èn beantwoorden vragen van ouders. De Facebookpagina is laagdrempelig en draagt op eenvoudige wijze direct bij aan het wegwijs maken van ouders in het domein opgroeien en opvoeden in Nederland. Bijkomend voordeel is dat de Syrische professionals door de werkervaring hun eigen integratie versnellen.

Waarom Facebook?
Vragen over opgroeien in Nederland van zorgprofessionals en nieuwkomers aan Expertisecentrum Pharos geven aan dat er behoefte is aan directe kennis en informatie die eenvoudig toegankelijk is als je net in Nederland woont, de taal niet spreekt en het land niet kent. Pharos en GGD regio Utrecht hebben dit vertaald naar een online platform waarin Facebook het belangrijkste kanaal is. Facebook blijkt een goed medium om met nieuwkomers kennis en informatie uit te wisselen.

Syriërs Gezond
In 2016 is de Facebookpagina SyriërsGezond live gegaan. Syrische zorgprofessionals bieden informatie en beantwoorden vragen over gezondheid en het zorgsysteem in Nederland in Arabisch en Nederlands. SyriërsGezond was de winnaar van de Dragons’ Den 2015 met het thema: hoe vergroot je de zelfredzaamheid van mensen? Deze Dragons’ Den werd mogelijk gemaakt door GGD GHOR Nederland en is van origine een Japans concept. In ‘het hol van de leeuw’ mogen tien pitchers hun innovatieve idee presenteren aan de vijfkoppige jury. SyriersGezond was in 2015 de winnaar van de €10.000,-  door de nadruk te leggen op de kennis en het netwerk van de vluchtelingen en daarmee hun zelfredzaamheid te vergroten. Kracht van de Facebookpagina is het directe bereik van nieuwkomers en het vertrouwen dat de inzet van Syrische professionals hen biedt. Inmiddels heeft de pagina bijna 11.000 volgers en voorziet in een behoefte aan makkelijk toegankelijke en betrouwbare informatie over zorg en welzijn in Nederland. De Facebookpagina wordt ook gebruikt door zorgprofessionals in contact met patiënten/cliënten om informatie toegankelijk te maken. Pharos werkt aan een Facebookpagina voor Eritreeërs.

Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders
De Facebookpagina is ontwikkeld binnen het Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders. Dit programma biedt ondersteuning aan gemeenten en professionals die in hun werk te maken hebben met de gezondheid en zorg voor statushouders. Het programma richt zich op het ontwikkelen, delen en borgen van kennis, goede voorbeelden en het uitwisselen van ervaringen. Statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning die in de gemeente wonen, worden actief betrokken bij het programma.

Het programma wordt uitgevoerd onder regie van Pharos in samenwerking met GGD GHOR Nederland. Beide organisaties werken nauw samen met VNG OTAV binnen het Ondersteuningsprogramma Gezondheid Statushouders. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de opdrachtgever van deze gezondheidsprogramma’s.

HomeThema'sProfessionals