Nieuwsbericht

Eerste KIES-bijeenkomsten voor kinderen van gescheiden ouders afgerond

6 juni 2017 | 1 minuut lezen

Op 28 mei 2017 zijn de eerste KIES-bijeenkomsten voor kinderen van gescheiden ouders in de gemeente Fryske Marren afgesloten. 6 kinderen van 10-12 jaar namen deel aan deze training, die bestond uit 8 bijeenkomsten. “Ik kan thuis veel bespreken, maar sommige dingen besprak ik met niemand, totdat ik bij KIES kwam. Daar zijn andere kinderen die me begrijpen,” vertelt één van de kinderen.

KIES-training
‘KIES’ staat voor Kinderen In Echtscheiding Situatie. Kinderen willen na de scheiding van hun ouders helemaal niet kiezen, zeker niet tussen hun ouders! Daarom is het preventieve KIES-programma ontwikkeld, speciaal voor en vanuit de behoefte van een kind met gescheiden ouders. Tijdens de KIES-bijeenkomsten leren de kinderen in een groep om op een goede manier om te gaan met de scheiding van hun ouders.

KIES in de Fryske Marren
De KIES-bijeenkomsten in de Fryske Marren werden gehouden op de Brede School in Joure en werden geleid door twee KIES-coaches van GGD Fryslân. “Bijzonder in deze groep was dat de kinderen van 4 verschillende scholen naar de Brede school kwamen,” vertelt KIES-coach Tiny Voolstra. “Dat was eerst even wennen, maar de kinderen hadden al snel een gemeenschappelijk onderwerp om over te praten, namelijk de scheiding van hun ouders. Met elkaar hebben ze onder andere geleerd om voor zichzelf op te komen en hun emoties te uiten.” En dat sprak de kinderen aan: 4 van de 6 kinderen vertelden na de training dat zij later óók KIES coach willen worden om zo andere kinderen te helpen. Voolstra: “Eén van hen zei: ‘Eigenlijk zou elk kind van gescheiden ouders 1x in zijn leven naar KIES moeten!’”

Nieuwe KIES-training
Binnenkort wil GGD Fryslân starten met nieuwe KIES bijeenkomsten in De Fryske Marren. Wilt u meer informatie over KIES, of denkt u dat het misschien iets voor uw kind kan zijn? Informeer dan bij uw school, of neem contact op met de KIES-coaches in De Fryske Marren, Tiny Voolstra, E. t.voolstra@ggdfryslan.nl, en Ingrid Fijn van Draat, E. i.fijnvandraat@ggdfryslan.nl of T. 088 229 9521. Meer informatie is ook te vinden op www.kiesvoorhetkind.nl. De KIES-training is gratis.

HomeThema's