Nieuwsbericht

VGV-zomeractie: extra aandacht voorkoming meisjesbesnijdenis in zomerperiode

4 juni 2018 | 1 minuut lezen

Veel kinderen kijken uit naar de zomervakantie. Er zijn meisjes die komende zomer het land van herkomst bezoeken en risico lopen hier besneden te worden. Vrouwelijke genitale verminking (VGV), ook wel meisjesbesnijdenis genoemd, is een ernstige vorm van kindermishandeling. Ouders zijn strafbaar in Nederland, ook wanneer de besnijdenis in het land van herkomst wordt uitgevoerd. Landen waar meisjesbesnijdenis veelvuldig voorkomt, zijn onder meer Egypte, Somalië, Ethiopië/Eritrea, Soedan, Koerdische autonome regio in Irak en Indonesië.

 

Wat doet de Jeugdgezondheidszorg?

Jeugdgezondheidszorg (JGZ) zet actief in om meisjesbesnijdenis te voorkomen. De JGZ heeft veel kennis over hoe om te gaan met vermoedens van meisjesbesnijdenis en vormt een belangrijke schakel in het voorkomen hiervan. Bij de jeugdgezondheidszorg wordt meisjesbesnijdenis bespreekbaar gemaakt met de ouders en meisjes afkomstig uit risicolanden.

Ook scholen spelen een belangrijke rol in de signalering en preventie van VGV. Een nauwe samenwerking tussen leerkrachten, JGZ en Veilig Thuis draagt bij aan de signalering en preventie van VGV.

 

VGV-zomeractie 2018 vanuit JGZ

In een paar regio’s in Nederland is de JGZ al een aantal jaar actief door vóór de zomervakantie een brief en folders over meisjesbesnijdenis naar scholen te sturen. Ook dit jaar wordt deze actie door GGD GHOR Nederland en Pharos ondersteund en vragen zij alle JGZ-organisaties extra aandacht te geven aan meisjesbesnijdenis. Scholen worden door hen in een brief opgeroepen om bij verontrustende signalen contact te leggen met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Bij een acute dreiging, kan contact gelegd worden met Veilig Thuis.

 

FSAN

Naast de JGZ-organisaties, vraagt ook de Federatie van Somalische Associaties Nederland (FSAN) extra aandacht voor VGV-preventie. FSAN zal via voorlichtingen, huiskamergesprekken, websites, social media en lokale radio VGV-preventie extra onder de aandacht brengen de komende weken.

 

Meer informatie en contact

Meer informatie over meisjesbesnijdenis kunt u vinden op www.meisjesbesnijdenis.nl

Voor vragen over de VGV-zomeractie, kunt u contact opnemen met GGD GHOR Nederland via vgv@ggdghor.nl of met Pharos via focalpointmeisjesbesnijdenis@pharos.nl

HomeThema'sProfessionals