Blog

Elke week is Week van het Geld

Geschreven door Christa Gravemaker - Webredacteur van het Nibud

Van 10 t/m 14 maart is het de Week van het Geld. Op basisscholen worden activiteiten georganiseerd om kinderen te leren omgaan met geld: gastlessen, workshops, spellen, noem maar op. Door kinderen al jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid als volwassene.

Een goed idee dus, die Week van het geld. Maar bij het Nibud vinden we eigenlijk elke week de Week van het geld! Door middel van zakgeld bijvoorbeeld. We geven ouders daarvoor de volgende richtlijnen:

  • Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip.
  • Spreek vooraf af hoe lang uw kinderen met het zakgeld moeten doen (bijvoorbeeld een week, maand of kwartaal) en wijk daar niet vanaf.
  • Geef duidelijk aan wat uw kinderen wel en niet van het zakgeld moet betalen.
  • Zakgeld is geen loon en geen middel om te straffen.

Dat klinkt helder, niet? Maar de praktijk is natuurlijk weerbarstiger. Kinderen zoeken graag de grenzen op en zullen proberen hoe en waar ze –letterlijk- meer munt uit kunnen slaan. Of ze zien dat hun ouders zich ook niet altijd aan de eigen normen houden. Een aantal praktijksituaties:

  • 'Mag ik wat extra's?'

Het gaat er om dat kinderen leren omgaan met een bepaald budget. Laat de hoogte van het bedrag niet elke week anders zijn en stop geen extra geld toe omdat u het uw kind zo gunt.

  • ‘Ik krijg nog van twee maanden’

Geef het zakgeld op een vast tijdstip. Kinderen op de basisschool hebben het meest aan een zakgeldbedrag per week. Vanaf de middelbare school kunt u het eens per maand geven.

  • ‘Ik wil het nu kopen, straks is het uitverkocht. Ik betaal je later terug’

Verleidingen liggen overal op de loer en keuzes maken is soms moeilijk. Alleen wanneer op echt op is, leren kinderen zelf keuzes te maken in de besteding van hun budget.

  • ‘Als ik dat ook zelf moet betalen, hou ik niets meer over!’

Wat moet het kind allemaal van zijn zakgeld doen? Sparen, cadeautjes kopen, uitjes met vrienden? Laat ze in elk geval over een deel van het zakgeld zelf beschikken. Door het verantwoordelijk te laten zijn voor zijn eigen budget, leert het kind zelf te bepalen waaraan hij het uitgeeft.

  • ‘Voor straf een maand geen zakgeld!’

Zakgeld is geen middel om te straffen of te belonen. ‘Een week geen salaris!’, kunt u zich voorstellen dat uw werkgever dit roept? Daar zijn andere manieren voor, maak het zakgeld daar niet van afhankelijk, want anders verliest het zijn opvoedkundige waarde.

  • ‘Dat is toch zonde van je geld!’

Verpatst uw kind zijn hele ‘fortuin’ aan speelgoed dat al na een half uur de prullenbak in kan (en u had nog zo gewaarschuwd!)? Laat het gebeuren, ook al is het soms lastig. Per slot van rekening leert een kind ook niet fietsen door achterop te zitten.

Voor elke levensfase verzorgt het Nibud artikelen over geldzaken voor Stichting Opvoeden.nl. Heeft u ook ideeën over geld en opvoeden? Suggesties hoe het beter kan? Of ervaringen in de praktijk die onze richtlijnen kunnen versterken? Laat het ons weten.

Trefwoorden: geld, kleedgeld, lenen, nibud, sparen, zakgeld
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.