Blog

Opvoeden is ‘appvoeden’

Geschreven door Remco Pijpers van Mijn Kind Online.nl

Vertelden mijn ouders me in mijn jeugd nog hoe bijzonder ik was en dat ik mezelf moest leren waarderen, ik zal mijn kinderen vooral discipline moeten bijbrengen. Leer je kind de verleiding van de iPad te weerstaan - hij moet zich op zijn huiswerk en pianoles kunnen concentreren. Begin daarmee als ze klein zijn: zorg dat je ukkie nog andere dingen doet dan alleen op een tablet spelletjes spelen. Zelfbeheersing, daar draait het steeds meer om in deze tijd van digitale overvloed.

Veel ouders zie ik nog stumperen. De tablet ligt op de keukentafel en mag gepakt worden wanneer het kind maar wil. Als dat apparaat er niet is, mogen kinderen vrijelijk op de smartphone van pa of ma, om ‘Jop is jarig‘ of ‘Toca Boca’ te spelen zodra ze zich dreigen te vervelen. Gelukkig zijn er genoeg ouders die grenzen stellen, maar ook die vragen zich wat wijsheid is. Hoe veel en hoe lang is verantwoord voor een jong kind?

En het aanbod dan?

Door al dat geworstel met hoe vaak en hoe lang, zijn ouders te weinig bezig met wat ze hun kinderen digitaal voorschotelen. Welke apps sta je toe?

Nu selecteren ouders de apps zo:

  • Ze kijken vluchtig of een app er wel leuk, leerzaam en betrouwbaar uitziet.
  • In de App Store of Google Play checken ze of de app wel past bij de leeftijd van hun kind.
  • Ze halen een app uit een speciale gids of site.

Digitale opvoeding is ‘appvoeding’

Goede ‘appvoeding’ van kinderen gaat een stap verder:

  • Je herkent vlug de rotte appels: de apps die in-app aankopen in zich hebben, de gratis apps waarin kinderen belachelijk hoge bedragen kunnen uitgeven. Echt geld dus.
  • Je herkent kwaliteit, maar beseft dat in prachtige goudrenetten ook beurse plekken kunnen zitten (Denk aan de app ‘Pou’, een populaire en creatieve app - niet voor niets staat die hoog in de top 10 van meest gedownloade kinder-apps. Hoe goed ‘Pou’ ook is, op een paar plekken wordt je kind commercieel misleid. Of een boerderij-app als ‘Hay Day’, die je kind push-berichten stuurt, zeurend dat de koeien en kippen verhongeren als je niet snel weer komt spelen.
  • Je weet onderscheid te maken tussen goed en heel goed. Je herkent de hyper-apps, met zoveel toeters en bellen waarop kinderen kunnen drukken, dat ze afgeleid worden van het verhaal. En je ziet het verschil met de apps die kinderen betoveren, met een goede vertelstem en prachtige plaatjes, met interactie die passend is.

De beste ‘appvoeder’

De beste ‘appvoeder’ doet er een extra schepje boven op. Je verdiept je in de app. Je probeert ‘m zelf uit. Je kiest niet alleen voor kwaliteit, je maakt er samen met je kind wat leuks van. Laat je je 9-jarige Clash of Clans spelen? Dan doe je mee. Je gaat samen van dorp naar dorp om te leren van anderen. Je praat erover dat verder komen in het spel door Gems te kopen eigenlijk een vorm van vals spelen is. Zijn de kinderen met een goedgevulde spaarpot dan niet altijd beter af? Kortom, je doet aan in-app parenting. Je gaat samen met je kind de app in.

Zijn er ouders die al deze kwaliteiten allemaal in huis hebben? Ik niet, maar ik doe mijn best. Ik speel me suf. Alles voor mijn kinderen.

 

Remco Pijpers
Mijn Kind Online

 

Lees hier de gevalideerde informatie voor ouders over mediaopvoeding.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.