Blog

'Opvoeden.nl: Betrouwbare informatie en wegwijzer naar hulp'

Interview met Els Verkerk, directeur Stichting Opvoeden.nl, in het tijdschrift Kindermishandeling (TKM) van Augeo Foundation, mei 2014.

Stichting Opvoeden.nl biedt via www.opvoeden.nl ouders betrouwbare, gevalideerde basisinformatie over opvoeding. Els Verkerk, directeur Stichting Opvoeden.nl: ‘We willen alle ouders betrouwbare informatie geven en ouders, die meer vragen of problemen hebben, toe te leiden naar de juiste hulp.'

‘Internet is een veilige, anonieme vindplaats. Maar als je als ouder zoekt op internet ben je vooral op zoek naar betrouwbare informatie. Via www.opvoeden.nl krijgen alle (aanstaande) ouders dezelfde basisinformatie over opvoeding: van zwangerschap, baby- en peutertijd tot pubers en adolescenten. We hebben in 2011 de grootste online bronnen bij elkaar gebracht en dat laten valideren door kennis- en thema-instituten. Ook hebben we een keurmerk voor betrouwbare opvoedinformatie ontwikkeld.

Preventie
Deze website met informatie zie ik als primaire preventie. We kunnen wel vinden dat ouders iets zouden móeten weten, van belang is dat ouders zélf informatie willen hebben en daarnaar op zoek gaan. Je moet ouders eigenlijk een pad wijzen. We leren onze kinderen allemaal zwemmen, dat is in Nederland vanzelfsprekend. Het is niet vanzelfsprekend dat je een basis mee krijgt aan informatie om je kind op te voeden. Hoe doe je dat als opvoeder? Wat kun je allemaal doen en wat zou je kunnen vermijden?

Ouders niet vertellen hoe het moet
We vertellen ouders niet hoe het moet: we geven suggesties, bieden betrouwbare informatie, gebaseerd op actuele kennis uit wetenschap en praktijk, waar ouders direct mee geholpen zijn. Dat geeft ouders veiligheid en vertrouwen. Het wordt niet opgelegd, maar het ís er wel. Een digitale snelweg dus voor ouders: snel naar betrouwbare informatie en een wegwijzer naar hulp.

Diverse onderzoeken wijzen uit dat ouders met hun opvoedvragen eerst binnen de eigen familie- en vriendenkring te rade gaan. Op de tweede plaats staat internet als informatiebron. Pas in derde instantie vragen ouders informatie of hulp aan een professionele instantie.

Bijna iedere ouder komt met zijn kind bij een consultatiebureau. Zij kunnen ouders ook de weg wijzen naar offline en online informatie of hulp. Daarbij zou het goed zijn als alle professionals die met ouders en kinderen werken, deze online informatiebron weten te vinden en er gebruik van maken. Daarmee zorg je ervoor dat ouders ook via professionals dezelfde betrouwbare informatie en adviezen krijgen.

Gebruiken in preventiebeleid
Nu nog is het ministerie van VWS de opdrachtgever van deze informatiebank en vanaf 2015 zal de VNG dit namens de Nederlandse gemeenten overnemen. Deze site is dus van alle gemeenten.

Mijn advies: deze gevalideerde databank met opvoedinformatie is een betrouwbare informatiebron voor alle ouders. Gebruik deze site en informatie nog meer in je preventiebeleid voor ouders en kinderen. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van wijk- en buurtteams (zet ‘m op de digitale wijkportal) en zorg dat scholen en kinderopvanginstellingen deze site op hun website hebben staan. Alle loketten waar ouders met opvoedvragen komen kunnen vrij gebruik maken van deze site en ernaar doorverwijzen.'

Bron: Tijdschrift Kindermishandeling (TKM)

Else de Groot
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.