Blog

Wat ouders van homojongens moeten weten over hiv

Geschreven door Antony Oomen van Soa Aids Nederland

Het schijnt dat ouders het liefst niks weten over het seksleven van hun kinderen. Jammer dan, want vanwege Wereld Aids Dag gaan we het daar toch over hebben. Sterker nog, we moeten het vandaag maar eens hebben over hiv en homoseks.

Wat weet u eigenlijk van de hiv-infectie? Hoe ziet de hiv-epidemie in Nederland eruit? Hoe is het om anno 2014 te leven met hiv? Zit u nog met beelden uit de jaren ’80 en ’90 van uitgemergelde jongemannen? Denkt u dat aids in Nederland niet meer voorkomt? Of vindt u dat je wel heel stom moet zijn om nu nog hiv op te lopen? Dan wordt het tijd voor een kleine opfriscursus, helemaal als u te maken hebt met ouders van zonen die op jongens vallen.

U wilt hen niet bang maken, maar de hiv-epidemie is ook in Nederland nog niet onder controle. Zij speelt zich ruwweg voor twee derde af onder jongens en mannen die seks hebben met andere jongens of mannen. Van het geschatte aantal van 25.000 Nederlanders met hiv weet ongeveer een derde niet dat hij of zij het virus heeft en dus mogelijk doorgeeft. 90 procent van de nieuwe hiv-infecties komt voort uit deze groep. Elk jaar krijgen in ons land steevast zo’n 1.100 mensen een hiv-diagnose.

Tot zover de cijfers. Ik val u daar verder niet mee lastig. Misschien hebt u zelf een homoseksuele zoon (je weet maar nooit) en vindt u het moeilijk om over seks te praten. Dan hebben we aan statistieken niet veel.

Waar we daarentegen wel iets aan hebben is de moed en doortastendheid om die conversatie toch te voeren. We ondersteunen ouders en opvoeders daarbij met gedegen, betrouwbare info, zoals op Uwkindenseks.nl, Sense.info en Opvoeden.nl.

Zij zullen dan onder meer ontdekken dat de hiv-infectie anno nu een goed behandelbare infectieziekte is. Iemand die tijdig medicijnen neemt, heeft een nagenoeg normale levensverwachting. Hiv is in Westerse landen een chronische ziekte geworden.

Drie dingen moeten we allemaal onthouden over leven met hiv:

  • Heb je risico gelopen op hiv, laat je dan snel testen, want als je hiv hebt, ben je veel beter af als je het ook weet;
  • Hoe eerder je kunt beginnen met hiv-medicatie, hoe minder schade het virus in het lichaam kan aanrichten;
  • Iemand die succesvol met hiv-remmende medicijnen wordt behandeld draagt het virus niet meer over op anderen.

Natuurlijk hoop ik voor onze homoseksuele zonen en hun ouders dat ze van hiv gevrijwaard blijven. Maar mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, dan gun ik hen van harte dat ze professionals ontmoeten die hen niet veroordelen, maar met verstandige en hartelijke steun terzijde staan.

Wereld Aids Dag is niet alleen een dag gewijd aan de bewustwording over hiv en aids, maar ook de dag waarop we extra stilstaan bij de 35.000.000 mensen die wereldwijd leven met een hiv-infectie. Het merendeel van hen heeft nog helemaal niets aan de verworvenheden die ik noemde. We mogen hen niet vergeten.

 

Antony Oomen
Soa Aids Nederland

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.