Blog

Sophia Hoogendoorn: ‘Aantrekkelijke, eigentijdse filmpjes met deskundige basis’

Sophia Hoogendoorn, Teammanager GGD regio Utrecht: ,,Hoe mooi is het als je als professional meer tijd hebt om in te gaan op specifieke vragen van ouders? Dat is wat de filmpjes mogelijk maken. Je kunt ouders van tevoren de filmpjes toesturen en laten bekijken. Tijdens consulten is er dan meer tijd voor gerichte vragen. Ik hoop dat deze werkwijze in de hele JGZ wordt opgepakt. Plaats de filmpjes prominent op je website of stuur ze mee in nieuwsbrieven. Elke jeugdverpleegkundige en jeugdarts zou ouders hier standaard naar moeten verwijzen.

Er zijn veel opvoedfilmpjes. Wat ik mooi vind aan deze filmpjes, is dat we een combinatie gevonden hebben tussen aantrekkelijke, eigentijdse filmpjes met een deskundige basis: de betrouwbare opvoedinformatie. Ook sluiten we zoveel mogelijk aan op de beeldcriteria van de Landelijke Redactieraad van Stichting Opvoeden.nl, die de toegankelijkheid waarborgen. Nog belangrijker is dat we geluisterd hebben naar de vragen van ouders, onder meer door het Landelijk Ouderpanel te raadplegen. Dit alles maakt dat de filmpjes voldoen aan kwaliteitseisen en aansluiten op wat ouders leuk vinden om te zien, namelijk vlogs. Door dit element toe te voegen aan de filmpjes, spreek je ouders meer aan. Met name laaggeletterde ouders of nieuwkomers. Filmpjes zeggen meer dan teksten.

De komende tijd hoop ik dat meer organisaties aansluiten. Voor een nieuwe reeks filmpjes blijven we volgen wat er onder ouders speelt, bijvoorbeeld door de resultaten uit de Gezondheidsmonitor te analyseren. Laten we gezamenlijk één front vormen om ouders toegankelijke, eenduidige opvoedinformatie te verlenen!”

Stem van ouders centraal in ontwikkeling betrouwbare opvoedfilmpjes

Samen met de input van ouders hebben Stichting Opvoeden.nl en de GGD regio Utrecht drie filmpjes ontwikkeld over pestenbrutaal gedrag en gezond leven. De filmpjes zijn gebaseerd op de betrouwbare opvoedinformatie die Stichting Opvoeden.nl met deskundigen ontwikkelt. De ambitie is om dit jaar met meer organisaties uit de jeugdgezondheidszorg filmpjes te ontwikkelen. In dit artikel lees je meer hierover.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.