Blog

Annemieke Korver: ‘De filmpjes zijn een mooie aanvulling op wat de jeugdgezondheidszorg te bieden heeft’

Annemieke Korver, jeugdverpleegkundige GGD regio Utrecht: ,,Er zijn de nodige opvoedfilmpjes te vinden, maar de filmpjes die wij nu ontwikkeld hebben onderscheiden zich doordat ze gebaseerd zijn op betrouwbare opvoedinformatie. De drie onderwerpen waar de filmpjes over gaan, pesten, brutaal gedrag en gezond leven, zie ik terug in de praktijk. Ouders hebben hier vragen over of zijn onzeker. Dat is heel gewoon. Opvoeden is ook niet altijd makkelijk. Belangrijk is dat ouders én jongeren leren dat onzekerheid helemaal niet erg is, dat het heel normaal is dat zij vragen hebben en dat elk kind anders is. Door ouders preventief informatie te geven, bied je de mogelijkheid om te ontdekken wat werkt. Ouders kennen het kind, de omgeving en achtergrond het beste. De filmpjes zorgen ervoor dat zij vroegtijdig de informatie kunnen krijgen die ze nodig hebben. Het is een mooie aanvulling op wat wij ouders al te bieden hebben tijdens de contactmomenten. Het is een kans om de jeugdgezondheidszorg nog beter neer te zetten.

Het vlogelement maakt het filmpje persoonlijk, eigentijds en informatief. Het is belangrijk dat JGZ-organisaties met deze ontwikkeling meegaan. Ik roep andere organisaties op om mee te doen! We hebben uiteindelijk allemaal hetzelfde doel, namelijk het veilig en gezond opgroeien van kinderen. Het is belangrijk om daar verschillende middelen voor in te zetten en met de tijd mee te gaan. Deze filmpjes zijn daar een voorbeeld van. Samen zorgen we ervoor dat ouders deze filmpjes overal weten te vinden. Bijvoorbeeld door de online kanalen in te zetten waarmee we met ouders communiceren.”

Stem van ouders centraal in ontwikkeling betrouwbare opvoedfilmpjes

Samen met de input van ouders hebben Stichting Opvoeden.nl en de GGD regio Utrecht drie filmpjes ontwikkeld over pestenbrutaal gedrag en gezond leven. De filmpjes zijn gebaseerd op de betrouwbare opvoedinformatie die Stichting Opvoeden.nl met deskundigen ontwikkelt. De ambitie is om dit jaar met meer organisaties uit de jeugdgezondheidszorg filmpjes te ontwikkelen. In dit artikel lees je meer hierover.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.