Document

Implementatie nieuw protocol PVO 1 januari 2016

4 januari 2016 | 1 minuut lezen

Het PVO beschrijft hoe operationele teams vanuit verschillende organisaties samenwerken en moeten omgaan met verdachte objecten die gevaarlijke stoffen kunnen bevatten, zoals explosieven of chemicaliën. Voor de GHOR-medewerkers is van belang dat ze bij een verdachte object niets doen totdat de TEV’er (Teamleider Explosieven Verkenner van de politie) op plaats incident is en het sein veilig geeft. Als het veilig is dan starten de reguliere GHOR-processen.

Het PVO is een belangrijk protocol dat frequent wordt gebruikt bij incidenten met verdachte objecten. Voorbeelden van bekende incidenten waarbij het PVO gebruikt is, zijn de vondst van een explosief bij een Jumbo supermarkt in Groningen en een explosief bij een woonboot in Wormer.

Het PVO 2015 is een gezamenlijk product van de betrokken organisaties: Brandweer Nederland, Defensie (EODD en CBRN Responseenheid), GGD GHOR Nederland, IFV, Koninklijke Marechaussee, Nationale Politie, NFI en RIVM. Het PVO is vastgesteld door de Taskforce Aanslagmiddelen en per betrokken organisatie akkoord bevonden op topmanagement niveau.

Het PVO is in de afgelopen periode op basis van de ervaringen uit de praktijk aangescherpt.
Het PVO 2015 komt in de plaats van het oorspronkelijke Protocol Verdachte Objecten dat in 2006 vanuit het ministerie van BZK is geïntroduceerd. De direct betrokken organisaties zijn verantwoordelijk om uitvoering te geven aan het opstellen van werkinstructies en het interne communicatietraject. Dit implementatieproces is reeds begonnen bij de betrokken organisaties. Het protocol wordt per 1 januari 2016 gebruikt. Het protocol is voor intern gebruik door de overheid en op te vragen binnen uw organisatie.

Meer informatie: Joyce Nellissen; jnellissen@ggdghor.nl

1 document toegevoegd
HomeThema'sProfessionals