Activiteit

Vaccins: mogelijkheden en de weerbarstige praktijk

oktober 31
Locatie: NSPOH, Utrecht
Type: Training

Leer meer over de basisprincipes van vaccineren, de verschillende vaccinstrategieën, nieuwe ontwikkelingen en het belang van succesvol communiceren naar de doelgroep. Voor artsen die praktijkervaring hebben met vaccineren.

Klik hier voor meer informatie over deze scholing vanaf 31 okt 2017.

Wat u leert

Uw kennis van het afweersysteem wordt opgefrist, evenals uw kennis van de werking van vaccins. Ook de bijwerkingen en contra-indicaties van vaccins worden belicht. Daarnaast maakt u kennis met de pro’s en contra’s van nieuwe vaccins, vaccinontwikkeling en vaccinatiestrategieën. Tot slot krijgt u inzicht in de ethische vragen die spelen rond vaccinatie en leert u hierop te reflecteren.

Voor wie

Artsen werkzaam in de infectieziektebestrijding en artsen AGZ, artsen JGZ, huisartsen en bedrijfsartsen met praktijkervaring met vaccineren.

Beschermd dankzij een prikje

Het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma vaccineert kinderen tegen twaalf ernstige infectieziekten. Dit preventieve programma ligt niet vast. Regelmatig vinden wijzigingen plaats op basis van nieuwe inzichten en nieuwe ontwikkelingen. Vaccins als een preventief middel tegen infectieziekten is heel effectief gebleken. De wetenschap richt zich echter steeds meer op het ontwikkelen van vaccins tegen chronische aandoeningen of bepaalde vormen van kanker. Therapeutische vaccins tegen bijvoorbeeld tumorcellen en Alzheimer liggen in het verschiet.

Afweer een handje helpen

In deze module staat de humane afweer centraal. Hoe werkt het? En waarom soms niet? Hoe en waarom reageert ons afweersysteem op een vaccin? Hoe zit het met de bijwerkingen? Behalve de antwoorden op deze vragen komen in deze module ook andere onderwerpen aan bod, zoals vaccinstrategieën, het Rijksvaccinatieprogramma, nieuwe ontwikkelingen en het complexe proces om vaccins te produceren. Ook wordt aandacht besteed aan vrees voor bijwerkingen en de groeiende maatschappelijke weerstand tegen vaccinaties. Daarnaast oefent u in het herkennen en reflecteren op ethische vraagstukken rond vaccineren.

Theorie en praktijk

Het cursorisch onderwijs bestaat uit voordrachten, oefeningen en casuïstiek. Inbreng van voorbeelden uit uw eigen praktijk is hierbij cruciaal.

Geplaatst door:
Wat fijn dat je jouw bijdrage wilt geven! Om dat te doen dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Functie(s): Coördinator marketingcommunicatie
Organisatie: NSPOH