Nieuwsbericht

Zwemveiligheid: financiele regelingen zwemlessen

7 mei 2019 | 2 minuten lezen

Zwemmen is heerlijk als je je zwemdiploma’s op zak hebt, maar tegelijkertijd gevaarlijk als je niet kunt zwemmen. Jaarlijks zijn er kinderen die geen zwemdiploma behalen, omdat er niet genoeg geld is in het gezin om de zwemles te kunnen betalen. Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur en Nationaal Fonds Kinderhulp maken, vaak samen met gemeenten, deelname aan zwemles toch mogelijk. Deze organisaties leveren een belangrijke bijdrage aan de zwemveiligheid van kinderen.

Nationale Norm Zwemveiligheid

Het motto van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid is ‘Heel Nederland zwemveilig’. Voor de Nationale Raad Zwemveiligheid betekent dat concreet dat iedereen in bezit zou moeten zijn van Zwemdiploma C en daarmee voldoet aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. De realiteit is dat kinderen uit arme gezinnen structureel op latere leeftijd en minder vaak zwemdiploma’s behalen. Drie procent van de kinderen die aan de middelbare school begint, heeft zelfs nog helemaal geen zwemdiploma. Bruno Bruins, minister van Medische Zorg en Sport, onderstreepte op 17 april bij de start van de Nationale Maand van de Zwemveiligheid het belang dat ieder kind leert zwemmen: “Die drie procent moet minder. Dat moet nul procent worden. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk om je zwemdiploma’s te halen. Het Zwemdiploma A is mooi, maar eigenlijk zou iedereen het Zwem-ABC moeten halen”.

Donatiecampagne zwemles Nationaal Fonds Kinderhulp

Nationaal Fonds Kinderhulp helpt kinderen die in ons land in armoede opgroeien. Tijdens de Nationale Maand van de Zwemveiligheid zijn zij een donatiecampagne gestart om zwemles mogelijk te maken. Lees ook de column ‘Als een vis in het water’ en bekijk de campagnevideo.  

Informatie op www.samenvoorallekinderen.nl

Op de website samenvoorallekinderen vind je informatie over zwemlesregelingen en hoe je aanvragen voor kinderen kunt indienen om daarop aanspraak te maken (voor onder meer zorgprofessionals, docenten, gemeenten, sportkader, zwembaden en ouders). Vanaf komend najaar kunnen aanvragen voor vergoeding van zwemles ook direct via één aanvraagformulier op samenvoorallekinderen worden ingediend.

Achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden

HomeThema'sProfessionals