Activiteit

Stoppen met roken: grenzen en mogelijkheden als professional

november 16
Locatie: NSPOH, Utrecht
Tijd: 09:30 tot 16:30
Type: Studiedag

Verhoog uw succes om mensen van hun rookverslaving af te helpen Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat begeleiding bij het stoppen met roken door een ervaren coach de kans op succes tot wel tien keer vergroot. Wilt u zich als professionele coach blijven ontwikkelen en uw leerdoelen voortdurend bijstellen, volg dan deze kennisverrijkende module.

Wat u leert

U krijgt nog meer inzicht in uw rol als coach om mensen te begeleiden bij het stoppen met roken en wat uw invloed kan zijn. U leert meer over de emoties die de kop op kunnen steken tijdens het proces en kunnen leiden tot terugval. U maakt kennis met methoden om hierop in te gaan. Behalve praktisch vaardigheden traint u psychische begeleidingsmethoden.

Voor wie

Professionals op het gebied van publieke gezondheid(bevordering), die zich verder willen specialiseren in begeleiding bij het stoppen met roken. Dat kunnen huisartsen zijn of (specialistisch) verpleegkundige, maar ook coaches en persoonlijk begeleiders bij GGZ. Om deze coaching module te volgen, moet u vooraf de module Stimedic Basis of de module Stimedic Intensief succesvol hebben afgerond.

Kennis verrijken

De basiskennis en basisvaardigheden om mensen te begeleiden bij stoppen met roken leert u in de modules Stimedic Basis en Stimedic Intensief. Deze aanvullende module is speciaal ontwikkeld voor ervaren coaches die de klappen van de zweep hebben leren kennen uit eigen praktijk. U kent de doelgroep en hun diversiteit en weet hoe lastig of moeizaam het soms kan zijn met ze te communiceren. Er rijzen vragen die aanvullende kennis en vaardigheden vereisen.

Hoezo lastig?

Elke professional heeft in zijn dagelijks werk te maken met ‘lastige cliënten’, maar niet iedereen vindt dezelfde mensen lastig. Wat maakt voor u iemand tot een ‘lastige cliënt’? Waar liggen uw grenzen, welke invloed heeft u en welke handvatten kan motiverende gespreksvoering hierin bieden? Zijn er meer mogelijkheden om te motiveren? Deze vragen komen aan de orde in deze module.

Kijkje in het brein

Een belangrijke reden van terugval bij roken is ‘emotie’. Zo'n cliënt is verdrietig, boos, bang, chagrijnig....en zegt: ‘Ik ken mezelf niet meer terug!’ Waarom komt dit soort emoties naar boven bij stoppen met roken? Hoe gaat u daar als professional mee om? Deze module neemt u mee en biedt een ‘kijkje in het brein’. Hierdoor leert u beter begrijpen hoe emoties kunnen worden beïnvloed door roken en niet-roken.

Leerstof uit eigen praktijk

U gaat actief aan de slag met voorbeelden uit uw eigen praktijk. De leerstof wordt uitgebreid onder de loep genomen. Dat gebeurt in verschillende werkvormen, waarin u altijd een actieve rol hebt. Plenaire uitleg en theorie over de ingebrachte onderwerpen worden afgewisseld met oefeningen, casuïstiekbespreking en rollenspellen.

Klik hier voor meer informatie over deze nascholingsbijeenkomst

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: NSPOH
Functie: Coördinator marketingcommunicatie