Activiteit

Stoppen met roken & leefstijlbegeleiding van mensen met psychiatrische problematiek

maart 07
Locatie: NSPOH, Utrecht
Tijd: 09:30
Type: Cursus

Veel rokers hebben de wens om ooit te stoppen. Ook mensen met psychiatrische problemen, maar onder zorgprofessionals heerst terughoudendheid en behandelpessimisme. Vergroot uw kennis en vaardigheden om deze doelgroep te kunnen steunen in hun wens te stoppen met roken.

Wat u leert

Deze module geeft u inzicht in de relatie tussen roken en psychiatrie en leert welke invloed stoppen met roken heeft op psychiatrische aandoeningen. Ook krijgt u kennis over medicatie en farmacologische hulpmiddelen die specifiek zijn voor deze doelgroep. U leert hoe u mensen met psychiatrische problemen kunt begeleiden en hoe u aandacht kunt geven aan het verbeteren van hun leefstijl.

Voor wie

Huisartsen, (specialistisch) verpleegkundigen, praktijkondersteuners, medisch specialisten, bedrijfsartsen, coaches, persoonlijk begeleiders GGZ en andere zorgprofessionals die rokers met psychiatrische problematiek willen adviseren en/of begeleiden bij het stoppen met roken. Om deze module te volgen is basiskennis over tabaksverslaving nodig, bijvoorbeeld opgedaan via de module Stimedic Basis of de module Stoppen met roken: tabaksverslaving.

Soort scholing 

U kunt de module volgen als open bij- en nascholing. De module is daarnaast geschikt om in-company uit te voeren. 

Roken en psychiatrie

Stoppen met roken is voor iedere roker moeilijk, en al helemaal voor rokers met psychiatrische problemen. Onder zorgprofessionals leeft vaak de gedachte “Roken? Moet je ze dat ook nog afnemen?”. Ook is er behandelpessimisme: “Deze rokers kunnen niet stoppen”. In deze module worden de ideeën en (voor-)oordelen over roken en psychiatrie onder de loep genomen. Om begeleiding op maat te kunnen geven is kennis nodig over de relatie tussen roken en psychiatrie.

Andere vaardigheden

In deze module leert u welke specifieke aandachtsgebieden er zijn voor mensen met een psychiatrische aandoening die willen stopen met roken. Uw coachende rol als zorgprofessional vraagt om andere vaardigheden dan bij rokers zonder deze problemen. Het is een proces van kleine stapjes, waarbij u rekening moet houden met de draagkracht van uw cliënten en met de psychische schommelingen die gepaard kunnen gaan met stoppen met roken. U leert begeleidingstechnieken die het niet-cognitieve niveau aanspreken.

Werkwijze

Theoretische onderwerpen worden afgewisseld met oefeningen, casuïstiekbespreking en rollenspellen. Als deelnemer kunt u ook eigen casussen en praktijkvoorbeelden inbrengen.

Docenten

  • Simone Königs 
  • Bertie Happel

datum: 7 maart 2018

Klik hier voor meer info over deze scholing.

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: NSPOH
Functie: Coördinator marketingcommunicatie