Activiteit

Stoppen met roken begeleiding en laaggeletterdheid

12 maart
Locatie: NSPOH, Utrecht
Tijd: 13:00 tot 16:00
Type: Cursus

Eén op de negen Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar is laaggeletterd. Deze groep mensen heeft vaak beperkte gezondheidsvaardigheden. Werk jij als zorgprofessional en wil je leren hoe je tijdens jouw stoppen-met-roken-begeleiding kunt aansluiten bij deze doelgroep? Doe dan deze module van een halve dag. Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.

Wat je leert Leer in je communicatie aansluiten bij laaggeletterden

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Welke zorgverlener herkent dit niet: je hebt het gevoel dat je het allemaal goed hebt uitgelegd, maar de volgende keer blijkt het tegendeel waar. Laaggeletterdheid is een veelvoorkomend probleem. Maar liefst één op de negen Nederlanders heeft hier last van – twee derde van hen is autochtoon. Een groot deel van hen rookt en zij hebben vaak veel gezondheidsproblemen. Tijdens de stoppen-met-roken-begeleiding heb je soms bewust, maar vaak ook onbewust, te maken met deze groep cliënten. Vaak vallen zij tussen wal en schip omdat de begeleiding bij het stoppen met roken niet altijd aansluit op hun behoefte. Er wordt bovendien vaak gedacht dat deze groep onverschillig is of niet wil stoppen met roken. Maar dit is lang niet altijd het geval!

Tijdens deze module krijg je inzicht in de (on)mogelijkheden van cliënten om de informatie, adviezen en vragen te begrijpen op het gebied van stoppen met roken. Hierbij wordt dieper ingegaan op de praktische tips voor het herkennen van laaggeletterden in je praktijk/polikliniek. Zo leer je hoe je cliënten die laaggeletterd zijn herkent en hoe je jouw communicatie aan hen kunt aanpassen. Daarnaast wordt de teach-back-methode uitgelegd en geoefend. Met deze methode kun je nagaan of de cliënt de gegeven informatie over stoppen met roken wel heeft begrepen.

Theorie, oefeningen en casuïstiekbesprekingen wisselen elkaar af. Door het gebruik van je eigen casuïstiek verhoog je je leerervaring. Ook de bijdrage van de trainingsacteur zorgt voor een extra leerervaring.

Deze module is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door Pharos, expertisecentrum gezondheidsverschillen.

Na afloop van deze module:

  • weet je wat laaggeletterdheid is.
  • weet je wat dit voor een effect heeft op de gezondheidsvaardigheden van een cliënt.
  • herken je signalen van laaggeletterdheid en lage gezondheidsvaardigheden bij een cliënt.
  • leer je laaggeletterdheid bespreekbaar maken bij een cliënt die wil stoppen met roken.
  • kun je in je communicatie over stoppen met roken beter aansluiten bij de mogelijkheden van de cliënt.
  • kun je de teach-back-methode.

Docent

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.