Blog

Kwartiermaker aan het woord: Hans

Hans Schleiffert

Volgens Wikipedia is een Kwartiermaker van oorsprong een militaire term voor troepen die vooruit worden gestuurd om voorbereidingen te treffen voordat de rest van de militairen arriveren. In overdrachtelijke zin: iemand die belast is met de voorbereiding, de organisatie van iets geheel nieuws; voorloper, wegbereider.

Nou aangenaam, dat ben ik dus. Kwartiermaker voor het programma Nu Niet Zwanger. Een preventieprogramma dat zich richt op het voorkomen van ongewenste en ongeplande zwangerschappen bij de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. Vanwege hun vaak complexe problemen hebben zij vrijwel altijd wel te maken met één of meerdere hulpverleners. De vraag wat zij er zelf van zouden vinden als zij in deze fase van hun leven te maken zouden krijgen met een zwangerschap wordt hen nog steeds maar zelden gesteld.

Nu Niet Zwanger is een onderdeel van het landelijk actieprogramma Kansrijke Start. Een programma met drie actielijnen: voor de geboorte, tijdens de zwangerschap en na de bevalling. Met als doel een zo goed mogelijk begin van de eerste 1.000 dagen op deze wereld. Onze wereld. Omdat kansen en mogelijkheden in de toekomst nog steeds vaak samenhangen met de plaats van je wieg. Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste 1.000 dagen van een kind zijn cruciaal voor die goede start.

Zelf ben ik vader van drie kinderen. De jongste heeft zijn 1.000ste dag pas mogen vieren. Safe voel ik me daarmee nog zeker niet. We hebben ons best gedaan. Hoe makkelijk het misschien ook ging, het was nog steeds hard werken en lang niet altijd eenvoudig. Hoe je dat moet doen wanneer je leeft in de waan van de dag, geen idee hebt wat de dag van morgen brengt, de pijn die je draagt zo groot is dat je die beter ver wegstopt en dempt met datgene dat je op de been moet houden terwijl je weet dat dat je alleen maar verder van huis brengt… lijkt mij een onmogelijke opdracht.

Daarom maak ik kwartier. Om het leed van ongeplande ongewenste zwangerschappen te helpen voorkomen. Door ervoor te zorgen dat het bespreken van kinderwens, seksualiteit en anticonceptie voor élke professional een logisch, belangrijk en ja, zelfs pregnant thema wordt.

Trefwoorden: NNZ, Nu Niet Zwanger
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.