Nieuwsbericht

Nationale campagne zwemveiligheid: 14 mei extra aandacht voor asielzoekers

9 mei 2019 | 2 minuten lezen

Op dinsdag 14 mei laten zwembaden en asielzoekerscentra (azc’s) in Heerhugowaard, Kampen en Weert zien hoe asielzoekers leren zwemmen. Het COA en de Nationale Raad Zwemveiligheid ondersteunen dit initiatief om de zwemveiligheid onder asielzoekers te vergroten. Tussen 1996 en 2015 verdronken in Nederland ruim twee keer zoveel mensen van niet-westerse afkomst als autochtone Nederlanders (CBS, 2017). Het is van groot belang asielzoekers voor te lichten over de risico’s van water en dat ze vroegtijdig beginnen met leren zwemmen.

Nieuwkomers overschatten eigen zwemvaardigheid en onderschatten gevaren van water

Het is van groot belang jonge nieuwkomers te bereiken en te informeren over veilig zwemmen. Om meer te weten te komen over hoe zij aankijken tegen zwemmen in Nederland, mogelijke risico’s en waar zij behoefte aan hebben, heeft VeiligheidNL vorig jaar onderzoek uitgevoerd onder jonge nieuwkomers. Hieruit blijkt dat zij zwemmen heel leuk vinden, maar hun eigen zwemvaardigheden daarbij overschatten. Ook onderschatten zij de gevaren van het water. Hierin blijken een gebrek aan basiskennis over water, groepsdruk en cultuurverschillen een rol te spelen.

Voorlichting met vlogs

Het COA, GGD GHOR Nederland, Nidos, Pharos, VeiligheidNL en de Nationale Raad Zwemveiligheid hebben hun kennis en ervaringen gebundeld om zoveel mogelijk nieuwkomers te bereiken. Samen maken zij zich hard voor het verminderen van verdrinkingsongevallen onder nieuwkomers. In 2018 is de vierdelige serie vlogs ‘Yasir Hierrr’ gemaakt met Yasir uit Somalië, Muayad uit Syrië en Robiel uit Eritrea in de hoofdrol. De drie vrienden maken van alles mee in Nederland en komen op allerlei plekken in aanraking met zwemwater. Elke vlog laat zien dat zwemmen leuk is, maar dat je je bewust moet zijn van de eventuele gevaren van bijvoorbeeld een zwembad en een recreatieplas. De vlogs zijn, naast het Nederlands, beschikbaar met ondertiteling in het Arabisch, Engels, Farsi, Frans en Tigrinya. Ook is er een versie met voice-over in het Tigrinya. Daarnaast is er een gebruikersinstructie ontwikkeld voor docenten, voorlichters, begeleiders en zwemkader met achtergrondinformatie en tips voor het gebruik van de vlogs in lessen, voorlichting en gesprekken met nieuwkomers. Voor een optimaal resultaat qua bewustwording bij de jongeren is het namelijk belangrijk dat zij de vlogs niet alleen bekijken, maar er ook over in gesprek gaan met elkaar en met anderen.

Handreiking voor gemeenten

Naast de vlogs hebben VeiligheidNL, Pharos en GGD GHOR Nederland een handreiking ‘Zwemveiligheid nieuwkomers’ opgesteld voor gemeenten. Deze bevat informatie en tips om de zwemveiligheid in gemeenten te vergroten.

HomeThema'sProfessionals