Nieuwsbericht

Sleutelpersonen getraind als voorlichters seksueel geweld

6 juni 2019 | 1 minuut lezen

Pharos en Rutgers hebben 13 sleutelpersonen getraind die nieuwkomers kunnen voorlichten over seksueel en gender-gebaseerd geweld. Deze sleutelpersonen, die zelf een migratieachtergrond hebben, zijn getraind in het signaleren en bespreekbaar maken van seksueel geweld. Zij kunnen voorlichting geven over wat seksueel geweld is, wat de gevolgen zijn en welke hulp in Nederland mogelijk is. Ook kunnen zij een rol spelen in het begeleiden en verwijzen van slachtoffers naar de juiste hulpverlening.

Sleutelpersonen gratis in te zetten
De sleutelpersonen kunnen een brug slaan tussen (zorg)professional en slachtoffer, bijvoorbeeld door het wegnemen van taalbarrières of culturele belemmeringen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld samenwerken met gezondheidsbevorderaars tijdens het geven van voorlichting over seksuele gezondheid op COA-opvanglocaties. Tot en met januari 2020 zijn de sleutelpersonen gratis in te zetten.

Meer informatie of samenwerken?
Wil je meer weten over de sleutelpersonen? Of wil je samenwerken met één van hen? Neem dan contact op met Pharos-adviseur Emily Allwood, e.allwood@pharos.nl.

Achtergrond
Het trainen van de sleutelpersonen seksueel geweld is onderdeel van het Europese PROTECT-project. Dit internationale project wordt uitgevoerd in veel Europese landen en is gericht op het voorkomen van seksueel en gender-gebaseerd geweld tegen migranten en vluchtelingen. Ook wil het project nationaal en internationaal de hulp aan slachtoffers versterken en de interculturele expertise van professionals op het gebied van seksueel en gender-gebaseerd geweld vergroten, bijvoorbeeld bij regionale Centra Seksueel Geweld. In Nederland werken Pharos, IOM Nederland, Arq Psychotrauma Expert Groep en Rutgers samen aan PROTECT.

HomeThema'sProfessionals