Nieuwsbericht

Terugblik Pharos-conferentie ‘Welbevinden vluchtelingenjeugd’

7 juni 2019 | 2 minuten lezen

Op 11 maart organiseerde Pharos de conferentie ‘Het welbevinden van vluchtelingenjeugd in Nederland en Europa: Geen nieuws, goed nieuws?’. Professionals die met vluchtelingenkinderen en -jongeren werken kwamen samen om van gedachten te wisselen over het welbevinden van deze kinderen/jongeren.

De grote opkomst laat zien hoe groot de betrokkenheid is van de professionals bij deze groep”, zegt Pharos-adviseur en -projectleider Anna de Haan. Pharos vindt het belangrijk om professionals die met vluchtelingenjeugd werken bij elkaar te brengen. De Haan: “Deze kinderen trekken zelf niet aan de bel. Daarom die vraag: Geen nieuws, goed nieuws? Het is heel belangrijk om de vinger aan de pols te houden.

Ilse Derluyn, onderzoeker sociale pedagogiek, was één van de sprekers tijdens de conferentie. Zij wijst op het belang van verbinding tussen de vluchtelingenjeugd en professionals: Vraag naar familie, vraag naar de verhalen van vroeger. Vraag aan een jonge alleenstaande vluchteling wat zijn moeder vroeger deed wanneer hij niet kon slapen. Of vraag wat nachtmerries in zijn land betekenen. Daarnaast is het volgens haar cruciaal dat vluchtelingen, ook jongeren en kinderen, het gevoel van controle terugkrijgen. Het gevoel van regie, een belangrijke taak voor professionals:Zij kunnen tegengif bieden aan al die moeilijke ervaringen.

Wil je meer tips en ervaringen lezen van professionals die met vluchtelingenjeugd werken? Lees dan het hele verslag van de conferentie hier. 

HomeThema'sProfessionals