Nieuwsbericht

Nieuwe opvangplekken nodig voor asielzoekers

24 oktober 2019 | 1 minuut lezen

Het NOS bericht op 24 oktober over de behoefte aan nieuwe COA-opvangplekken voor asielzoekers, omdat alle huidige opvangplekken bezet zijn. Het COA heeft gemeenten die eerder al een asielzoekerscentrum (azc) hadden, gevraagd de gesloten centra weer te openen. Daarnaast is de gemeenten gevraagd de contracten te verlengen van azc’s die binnenkort volgens afspraak zouden sluiten.

Drie oorzaken volle opvangcentra
Er zijn drie oorzaken voor de volle opvangcentra:

  1. Lange wachttijden bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) voor het in behandeling nemen van asielaanvragen.
  2. De doorstroom van statushouders naar gemeenten gaat niet snel genoeg vanwege het tekort aan huurwoningen in de gemeenten waaraan de statushouders zijn toegewezen.
  3. Toename aantal asielzoekers. Het CBS bericht over een groter aantal Syrische asielzoekers en nareizigers. Hun aantal steeg met 46 procent, van 975 in het tweede kwartaal van 2019 naar 1420 in het derde kwartaal. Ook het aantal asielzoekers en nareizigers met de Eritrese, Turkse en Algerijnse nationaliteit nam toe.

Huidige bezetting 
Volgens de prognoses van een half jaar geleden zou het COA eind dit jaar 25.000 asielzoekers opvangen. Dat aantal is echter nu al bereikt. Op de COA-website staat een overzicht van de huidige bezetting (d.d. 21 oktober 2019). Ook geven zij een beeld van het aantal personen in de opvang van 1 oktober 2017 tot en met 1 oktober 2019. Hierin is te zien dat het aantal asielzoekers is gestegen.  

Op 31 oktober maakt COA de prognose bekend voor 2020.

HomeThema'sProfessionals