Nieuwsbericht

Online centering-zorg voor Eritrese zwangeren voldoet aan behoefte

14 september 2020 | 1 minuut lezen

Sinds juni 2020 worden er verschillende online centering-groepen voor Eritrese zwangeren georganiseerd, uit alle delen van Nederland. Ongeveer vijftien jonge vrouwen spreken hier met elkaar in eigen taal, over zwangerschap, bevalling, geboortezorg en ouderschap in Nederland.

Verloskundige Anne Bedaux en co-begeleider Amy Welde Selase zijn in juni gestart met online Centering-groepen voor Eritrese zwangeren en moeders uit heel Nederland: ‘Het ging veel beter dan we hadden durven denken. De interactie, groepsdynamiek en binding, die zo essentieel en kenmerkend is voor de centering-methode, ontstaat online óók’. Op dit moment zijn er vijf online groepen actief.

Vrouwen die gevlucht zijn uit eigen land en nog maar kort in Nederland wonen, vormen een uitermate kwetsbare groep in de geboortezorg zo blijkt uit recent onderzoek (van Verschuuren en collega’s). Eritrese zwangeren spreken vaak nog onvoldoende Nederlands, wat de zorg bemoeilijkt. Zij zijn vaak nog jong, met weinig kennis van hun lichaam, van zwangerschap en geboorte. Ook zijn ze niet bekend met de Nederlandse (geboorte)zorg. Centering is een combinatie van medische en sociale zorg.

Meer informatie?

Voor meer informatie over het aanbod en hoe je een zwangere kunt aanmelden, lees hier

 

HomeThema's