Nieuwsbericht

Soa/hiv-preventie en actief vrijwillig testbeleid belangrijk bij asielzoekers en vluchtelingen

25 augustus 2015 | 1 minuut lezen

Het tijdschrift Plos One publiceerde zaterdag 22 augustus het artikel ‘High HIV prevalence among asylum seekers who gave birth in the Netherlands’. Dit artikel beschrijft een onderzoek naar hiv bij zwangere asielzoeksters. Het onderschrijft het belang van soa/hiv-preventie en een actief, vrijwillig testbeleid bij asielzoekers en bij vluchtelingen met een verblijfsvergunning.
Simone Goosen, Quita Waldhober (beide GGD GHOR Nederland), Christian Hoebe (GGD Zuid Limburg, Universiteit Maastricht) en Anton Kunst (Academisch Medisch Centrum) schreven het artikel.

Onderzoek en conclusies
Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van bijna 5.000 vrouwen die in de periode 2000-2008 een kind kregen tijdens hun verblijf in de centrale opvang asielzoekers. Van de 80 vrouwen die hiv-positief waren, waren er 79 afkomstig uit Afrika. De hiv-prevalentie bij vrouwen afkomstig uit Afrika was gemiddeld 3,4% maar verschilde duidelijk tussen landen van herkomst.

Hiv kwam vaker voor bij alleenstaande minderjarige meisjes en bij vrouwen die zonder partner in Nederland waren dan bij vrouwen met partner. Tussen leeftijdsgroepen werd geen significant verschil in hiv-prevalentie gevonden. Van vier vrouwen die als hiv-positief waren geregistreerd in hun dossier, is met grote waarschijnlijkheid te zeggen dat ze in Nederland besmet zijn met hiv: zij werden bij eerdere zwangerschappen tijdens hun verblijf in Nederland namelijk niet als hiv-positief geregistreerd.

HomeThema'sProfessionals