Nieuwsbericht

Hepatitis B en SOA

11 juli 2016 | 1 minuut lezen

HBV-campagne en asielzoekers
In de afgelopen periode bleek er onduidelijkheid bij medewerkers van GC A als ook bij enkele GGD´en of asielzoekers gebruik kunnen maken van het gratis (landelijke) Hepatitis B vaccinatieprogramma voor risicogroepen van het RIVM. Als asielzoekers behoren tot één van de doelgroepen met een hoog seksueel risicogedrag, is dat wel het geval. In Nederland zijn dat mannen die seks hebben met mannen (MSM) en sekswerkers.

Het RIVM heeft samen met GGD GHOR Nederland een informatiebrief opgesteld voor artsen en verpleegkundigen van GC A als ook voor COA medewerkers.

SOA test plus ASG-regeling en asielzoekers
Asielzoekers kunnen in principe voor een (gratis) SOA-test naar de huisarts/GC A. In een aantal gevallen zal GC A naar de GGD verwijzen, bijvoorbeeld als zij gebruik willen maken van de expertise en consultatiefunctie van het SOA-centrum/GGD. Ook kunnen asielzoekers die zich liever anoniem laten testen zich wenden tot de GGD.

De landelijke regeling aanvullende seksuele gezondheidszorg geldt ook voor de (hoog) risicogroepen onder asielzoekers, ook al worden asielzoekers niet apart benoemd in deze regeling. Het is aan het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) van de GGD of zij hun diensten kunnen aanbieden aan asielzoekers, in verband met de zogeheten plafondfinanciering. Als dit niet mogelijk is, is het belangrijk dat de GGD samen met GC A hierover nadere afspraken maakt.

18 juli 2016

Daarnaast is het van belang te voorkomen dat minderjarige asielzoekers die aangeven seks met mannen te hebben dubbel gevaccineerd worden omdat ze door team pga ook vaccinaties aangeboden krijgen! De afdelingen sense/soa en teams pga moeten dus intern (binnen een GGD) ook afstemmen, als het minderjarige asielzoekers betreft, wie vaccineert.

HomeThema'sProfessionals