Publicatie

Zwemveiligheid: folders I filmpjes I vlogs

Inleiding

In Nederland verdrinken jaarlijks rond de tachtig inwoners, waarvan gemiddeld negen onder de vijftien jaar. Tussen 1996 en 2015 verdronken er in Nederland ruim twee keer zo veel mensen van niet-westerse afkomst als autochtone Nederlanders. Bij mannelijke asielzoekers kwam verdrinking bijna twintig keer vaker voor dan bij Nederlandse mannen in de periode 2011 tot en met 2015. 

Relatief veel asielzoekers en statushouders zijn minder zwemvaardig en hebben vaak geen zwemdiploma(‘s). Zij hebben veelal minder kennis van de risico´s van water en minder kennis van het belang van zwemvaardigheid of ervaren financiële of organisatorische belemmeringen om zwemlessen te volgen. Ook culturele factoren spelen een rol. 

Vlogs zwemveiligheid

De mini vlog-campagne Yasir hierrr (juli 2018) heeft als doel om op een laagdrempelige en aantrekkelijke manier bewustwording te creëren bij de jonge nieuwkomers over de risico’s van zwemwater en het belang van leren zwemmen in Nederland. Klik hier voor de vlogs over zwemveiligheid van jonge nieuwkomers. De vlogs zijn in het Nederlands met ondertiteling in Arabisch, Engels, Farsi, Frans en Tigrinya. Daarnaast is er een versie met voice-over in het Tigrynia. Meer informatie over achtergronden en totstandkoming, zie dit nieuwsbericht. Er is ook een gebruikersinstructie bij de vlogs ontwikkeld (zie bijlage). 

Folders

Het COA heeft folders over preventie van verdrinking ontwikkeld in verschillende talen. Zie hierboven.

Veiligheid.nl heeft verschillende voorlichtingsmaterialen gebundeld op één pagina, met onder meer folders verdrinkingspreventie in diverse talen.  

Rijkswaterstaat twee video’s ontwikkeld en een brochure/poster om burgers te wijzen op de risico’s van zwemmen in rivieren en kanalen en springen van bruggen. Meer informatie is te vinden op de website van Rijkswaterstaat. Zie ook de Infographic ‘Zwemmen in rivieren en springen van bruggen levensgevaarlijk!’ in Arabisch en Tygrinya

Filmpje

De facebookpagina Opgroeien in Nederland toont een filmpje met uitleg over ´hoe zwemmen te leren´ en wat je als ouders kunt doen, in het Arabisch. Zie ook link in document.

Handreiking

In april 2019 is de handreiking  'Zwemveiligheid Nieuwkomers, wat kunt u als gemeente doen?' geactualiseerd. Hoewel niet gericht op de COA-opvang, bevat deze ook tips en adviezen die binnen de opvang gebruikt kunnen worden.

Details

Geplaatst op: 19 augustus 2015
Geplaatst door:
Auteur: diversen
Jaar van uitgave: 2019
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.