Document

Psychische gezondheid: folders en informatie preventieve interventies COA-opvang

12 maart 2019 | 1 minuut lezen

Folders Psychisch gezondheid

De folder 'Als je stress hebt, veel denkt en slecht slaapt...', ontwikkeld voor vluchtelingen die psychische klachten hebben, is beschikbaar in het Arabisch, Engels, Farsi, Nederlands en Tigrynia. De folder is oorspronkelijk geschreven in eenvoudig Nederlands (B1) en is vertaald. De folder geeft informatie over psychische klachten en wat je er zelf aan kunt doen. Ook is informatie opgenomen over hoe en waar hulp te vinden is. 

Deze folder voor vluchtelingen over psychische klachten is ontwikkeld in het kader van het Kennisdelingsprogramma Gezondheid Statushouders. Het is een herziening en combinatie van de in 2012 door Pharos uitgegeven voorlichtingsbrochures ‘Waar kunt u hulp vinden voor uw psychische klachten', ‘Langdurige stressklachten en wat u er aan kunt doen' en 'Als u last heeft van concentratieproblemen, nachtmerries, angst, somberheid…'.

Preventieve interventies psychische gezondheid

Voor asielzoekers en statushouders (kinderen en volwassenen) met psychische klachten zijn preventieve groepsinterventies beschikbaar. GZA heeft het programma BAMBOO ontwikkeld dat vanaf januari 2020 op vrijwel alle COA-opvanglocaties in Nederland zal worden uitgevoerd. Het programma bestaat uit een training van vijf groepsbijeenkomsten van twee uur. Bewoners krijgen tijdens deze training inzicht in hun persoonlijke sterke eigenschappen en leren hoe zij deze kunnen inzetten wanneer zij psychische klachten ervaren. BAMBOO is er voor de volgende drie leeftijdsgroepen:

  • BAMBOO Adults voor volwassenen vanaf 18 jaar;
  • BAMBOO Youth voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar;
  • BAMBOO Kids voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar.

Kijk hier voor meer informatie over BAMBOO. Hier vind je naast ‘veel gestelde vragen’ ook een overzicht van geplande trainingen. Bewoners kunnen zichzelf aanmelden via deze website of zich laten aanmelden door een GZA-, COA- of JGZ-medewerker. Ook zijn er flyers beschikbaar voor bewoners in diverse talen (Nederlands, Arabisch, Engels, Farsi, Frans, Engels en Tigrinya).

10 documenten toegevoegd
HomeThema'sProfessionals