Activiteit

Basismodule reizigersadvisering voor doktersassistenten en praktijkondersteuners

maart 21
Locatie: NSPOH, Utrecht
Tijd: 09:30 tot 16:30
Type: Training

Help mensen veilig en gezond op reis met een advies-op-maat tijdens een reizigersspreekuur.
Hoe organiseert u een reizigersspreekuur? Welke infectieziekten kunnen mensen oplopen tijdens hun reis? En hoe worden de protocollen gehanteerd van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)? Deze en andere praktische vragen komen aan bod in de basismodule reizigersadvisering.

Klik hier voor meer informatie over deze module

Wat u leert

U leert omgaan met de LCR-protocollen en maakt kennis met vaccinaties, malariaprofylaxe en andere gezondheidszaken in verschillende landen. U leert de juiste adviezen aan reizigers te geven over hygiëne en preventie. Ook krijgt u inzicht in de vele kwaliteitsaspecten van reizigersadviezen. U leert hoe u een reizigersspreekuur kunt organiseren om mensen adequaat en efficiënt te helpen, waarbij u onderscheid weet te maken in adviezen die u zélf kunt geven en adviezen die u moet overlaten aan de huisarts.

Voor wie

Doktersassistenten en praktijkondersteuners die werkzaam zijn in een huisartsenpraktijk en die geen (of weinig) ervaring hebben met reizigersadvisering.

Basiskennis

Binnen de huisartsenpraktijk is voor u als praktijkondersteuner of doktersassistent een belangrijke rol weggelegd als het gaat om reizigersadviezen. U verzorgt immers de eerste intake en verstrekt in overleg met de huisarts de vaccinaties. Deze module biedt u de basiskennis aan om deze taken goed en verantwoord uit te voeren. U leert hoe de verschillende infectieziekten worden overgebracht, zodat u weet welke voorzorgsmaatregelen om de infecties te voorkomen mogelijk zijn. De nadruk ligt op malaria, hepatitis A en B, rabiës en buiktyfus. Daarnaast wordt het rijksvaccinatieprogramma (RVP) besproken en is er aandacht voor het beheer, vervoer en gebruik van vaccins – de zogeheten cold chain. Verder oefent u het gebruik van de LCR-protocollen aan de hand van casuïstiek.

Extra bagage

De (huis)arts blijft verantwoordelijk voor alle gegeven reizigersadviezen. Hiervoor is een intern kwaliteitsbewakingssysteem noodzakelijk, met een goede en efficiënte registratie. Daarbij is van belang dat u als praktijkondersteuner of doktersassistent precies weet wat uw eigen bevoegdheden zijn en wanneer overleg met een arts of met een specialistisch centrum nodig is.

Interactieve aanpak

De leerstof wordt behandeld in de vorm van interactieve presentaties en casuïstiekbesprekingen.

Docenten

U krijgt les van experts uit het veld van de reizigersadvisering.

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: NSPOH
Functie: Coördinator marketingcommunicatie