Activiteit

De immuungecompromitteerde reiziger en muggenoverdraagbare aandoeningen voor verpleegkundigen

24 mei
Locatie: Rotterdam
Tijd: 09:30 tot 16:30
Type: Cursus

Leer de meest voorkomende vragen over muggenwerende middelen te beantwoorden. En verbeter je advies over de preventie van muggenoverdraagbare aandoeningen. Vergroot je kennis over het adviseren van reizigers met een verlaagde afweer.

Wat je leert

De zin en onzin van muggen- en insectenwerende middelen.

 

Tegen veel muggenoverdraagbare aandoeningen is geen vaccin of profylaxe beschikbaar en kun je alleen antimuggenmaatregelen zoals Deet adviseren. Welke andere middelen hebben een bewezen effectieve werking? En kleven er ook nadelen aan het gebruik van deze middelen? En is het echt beter om witte kleding te dragen? Na het volgen van deze dag kun je de reiziger onderbouwd adviseren over effectieve maatregelen tegen muggen en andere geleedpotigen.

Muggenoverdraagbare aandoeningen

Bovendien gaan we in op de laatste stand van zaken met betrekking tot ziekten die overgedragen worden via de mug als vector. We bespreken de epidemiologie, mogelijke preventieve maatregelen en wanneer er een verhoogde kans of infectie bestaat. Uiteraard staan we stil bij groepen die extra risico lopen op een ernstiger beloop van deze ziekten.

De immuungecompromitteerde reiziger

Tot slot bespreken we het vaccinatiebeleid bij immuungecompromitteerde reizigers. We starten met basiskennis over de immuunrespons bij een normaal werkend immuunsysteem, daarna bespreken we de consequenties van de afwijkende immuunrespons bij mensen met een gestoorde afweer. Aan de hand van casuïstiek bespreek je samen met de andere deelnemers per afweerstoornis de indicaties en contra-indicaties van het vaccineren van deze patiëntengroepen.

Na afloop van deze onderwijsdag:

  • kun je de reiziger beargumenteerd adviseren over muggenwerende middelen.
  • kun je de epidemiologie, transmissieroute en preventieve maatregelen van de belangrijkste door de mug overdraagbare infecties beschrijven.
  • kun je de reiziger adviseren over de preventie van deze ziekten tijdens en na de reis.
  • kun je de werking van het normale immuunsysteem en de afwijkende immuunrespons bij kinderen, ouderen en zwangeren en de verschillende soorten afweerstoornissen beschrijven.
  • kun je het vaccinatiebeleid bij de verschillende soorten afweerstoornissen beredeneren.
  • kun je dit vaccinatiebeleid op maat toepassen in het reizigersspreekuur.
  • kun je beoordelen wanneer je een advies zelf kunt geven of wanneer je moet verwijzen naar een (behandelend) arts of een specialistisch centrum.

Voor wie

Reizigersverpleegkundigen.

Informatie

Voor meer informatie over deze nascholing en aanmelden, zie https://www.nspoh.nl/de-immuungecompromitteerde-reiziger-en-muggenoverdraagbare-aandoeningen-voor-verpleegkundigen/

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.