Nieuwsbericht

Onderzoek preventie muggenziekten

22 juli 2019 | 2 minuten lezen

In juni 2019 was er veel in het nieuws over een groot onderzoek, dat vijf jaar duurt, naar het voorkomen van muggenoverdraagbare ziekten in Nederland. In juli begint GGDReisvaccinaties, samen met het LUMC, TNO en GGD Rotterdam aan een wetenschappelijk onderzoek dat hier ook aan bijdraagt, het ZOEM-onderzoek. Met het veranderen van het klimaat, verandert ook het ecosysteem om ons heen. Muggen die we niet kenden overleven hier. Import van ziekten door reizigers kan verspreiding van ziekten geven. Betere voorlichting en gedragsverandering op reis kan meehelpen verspreiding te voorkomen.

 

Het ZOEM-onderzoek

Voor het onderzoek zijn ruim 1000 respondenten nodig die in 2 groepen worden verdeeld. Een groep ontvangt meldingen op reis via de app GGDreistmee over anti-mugmaatregelen, de andere groep alleen een paar vragenlijstjes tijdens de reis. We bekijken in hoeverre pushberichten op een app een bijdrage kunnen leveren aan gedragsverandering om muggenoverdraagbare ziekten te voorkomen. Wanneer dit succesvol blijkt kan dit als functionaliteit standaard opgenomen in de app GGDreistmee. Aanmelding vindt plaats via de app.

 

Zelf meedoen?

Reis je naar Zuidoost-Azië en ben je vóór 1 december 2019 terug? Dan kun jij ook meedoen aan dit unieke onderzoek! Aanmelden kan door:

·         de nieuwste versie van de app GGDreistmee te downloaden op je Android telefoon

·         in menu rechtsboven ONDERZOEK aan te klikken en aan te melden. 

 

Meer informatie is te vinden op www.zoem.info  

 

HomeThema'sProfessionals