Nieuwsbericht

MSM die de WorldPride of andere gayprides gaan bezoeken wordt geadviseerd om zich te laten vaccineren tegen hepatitis A

13 juni 2017 | 1 minuut lezen

Sinds medio 2016 is er een internationale uitbraak van hepatitis A gaande onder mannen die seks hebben met mannen (MSM), ook Nederlandse homomannen maken deel uit van deze uitbraak. Er zijn inmiddels in totaal meer dan 1000 patiënten gemeld in verschillende Europese landen, waaronder Spanje, Portugal, Italië, Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Van 23 juni t/m 2 juli is in Madrid de WorldPride, een wereldwijd evenement dat naar schatting door ruim 2 miljoen mensen bezocht zal worden. Vanwege het internationale karakter is de verwachting dat het hepatitis A-virus zich tijdens de WorldPride verder zal verspreiden. Dat geldt ook voor andere gayprides en soortgelijke feesten die vooral in de zomermaanden plaatsvinden.

Vaccinatie-advies:
Gezien de hepatitis A-uitbraak onder MSM wordt geadviseerd deze doelgroep met prioriteit tegen hepatitis A te vaccineren.
Het RIVM wil daarom nogmaals extra aandacht vragen voor het aanbieden van het combinatievaccin tegen hepatitis A en B aan mannen die in het kader van het HBV-programma voor hepatitis B-vaccinatie op het spreekuur komen. Conform het huidige beleid is dan de hepatitis B-vaccinatie gratis en het hepatitis A-vaccin wordt tegen gereduceerde prijs aangeboden in een combinatievaccin (Twinrix).
Mannen die er in het verleden voor gekozen hebben zich alleen tegen hepatitis B te laten vaccineren of mannen die na het eerste consult hepatitis B-immuun blijken te zijn, kunnen zich alsnog tegen betaling voor hepatitis A laten vaccineren via het vaccinatiebureau van de GGD (of daar waar dit binnen de GGD-organisatie is geregeld).

Zie ook: http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2017/RIVM_adviseert_hepatitis_A_vaccinatie_voor_homomannen
en
www.mantotman.nl/hepatitisa

HomeThema'sProfessionals