Nieuwsbericht

Nieuw: Lang Leve de Liefde voor bovenbouw praktijkonderwijs en vmbo

6 februari 2019 | 2 minuten lezen

Soa Aids Nederland en Rutgers introduceren de Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule, een lespakket over relaties en seksualiteit voor de bovenbouw van het praktijkonderwijs en het vmbo. Deze herhalingsmodule is een vervolg op Lang Leve de Liefde onderbouw. Naast het voorkomen van soa’s en grensoverschrijdend gedrag, is de Herhalingsmodule specifiek gericht op de preventie van ongewenste zwangerschap, tienerouderschap en abortus.

De Herhalingsmodule is bedoeld voor leerlingen van 15 à 16 jaar in de klassen 3 en 4 van het praktijkonderwijs en vmbo. Op deze leeftijd beginnen jongeren vaak te experimenteren met relaties en seks. De lesstof is aangepast op de belevingswereld van deze jongeren en sluit aan op het niveau van de leerlingen. De zinnen en tekststukjes zijn korter en het lettertype groter. Ook is het taalgebruik eenvoudiger en zijn er meer doe-opdrachten.

Waarom extra aandacht voor preventie zwangerschap, tienerouderschap en abortus?

Uit onderzoek blijkt dat lager opgeleiden en kwetsbare jongeren een hoger risico lopen als het gaat om ongewenste zwangerschappen. Ze schatten de risico’s van onveilig vrijen soms te laag in, zijn minder seksueel weerbaar of overzien de gevolgen van hun gedrag niet. Hierdoor is er vaker sprake van geen of verkeerd anticonceptiegebruik of gebruik van andere preventieve middelen. Vaak heeft deze groep ook tienerouders in de omgeving. Ook blijkt dat er een taboe heerst op (praten over) abortus onder jongeren. Áls een tiener zwanger raakt of vader wordt is de impact groot. Denk aan: schooluitval, relatieproblemen, depressie en afhankelijkheid van uitkering en hulp.

Zes lessen, vier films & een handleiding

De Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule bestaat uit een docentenhandleiding, inclusief werkbladen, een leerlingenmagazine met zes lessen, en vier films: twee geacteerde docudrama’s en twee films met jongeren over keuzes rondom onbedoelde zwangerschap en tienerouderschap.

Les 5 ‘Zwanger… en dan?’ en les 6 ‘Jong een kind krijgen’ vormen samen een aparte module en gaan o.a. in op zwangerschap, keuzemogelijkheden en besluitvorming en oorzaken en gevolgen van tienerouderschap.

Docenten en leerlingen enthousiast

Na een intensieve testperiode op 7 scholen is de Herhalingsmodule klaar voor lancering. Docenten en leerlingen zijn enthousiast.

Een greep uit de reacties van docenten:

‘Het leerlingenmagazine is kleurrijk, duidelijk en spreekt leerlingen aan’ (docent, 46 jaar)

‘Wat fijn is, is dat je zelf keuzes kan maken, bijvoorbeeld om in te korten of juist een onderwerp langer aan te pakken’ (docent, 52 jaar)

‘Die boekjes zijn fijn om mee te werken. Druk, maar dat past bij de doelgroep’ (docent, 31 jaar).

Leerlingen zeggen:

‘Ik vond die les van vandaag met die filmpjes kijken leuk’ (meisje, 15 jaar),

‘Het is goed om te herhalen’ (jongen, 15 jaar).

Meer info over de inhoud van de Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule vind je op langlevedeliefde.nl Hier kun je het lespakket bestellen en de docentenhandleiding gratis downloaden.

De Lang Leve de Liefde Herhalingsmodule is onderdeel van het programma Versterking Preventie Ongewenste Tienerzwangerschap, uitgevoerd  door  Rutgers,  Soa  Aids  Nederland  en  Fiom en gefinancierd  door  het  ministerie  van  VWS.  Het programma geeft een nieuwe impuls aan de verbetering  van  preventie  en  begeleiding  van  besluitvorming  bij  tienerzwangerschap  in  Nederland. 

HomeThema'sProfessionals