Nieuwsbericht

vanhelvoortnieuws: Boekel legt zich neer bij inspecties gastouders

Corrie Baris
3 oktober 2012 | 1 minuut lezen
  De gemeente Boekel laat alsnog bij alle gastouders in de gemeente een inspectie uitvoeren. Dat kost in 2012 en volgend jaar telkens 19.000 euro. De Boekelse politiek is er niet gelukkig mee, maar ziet geen andere uitweg. Daarom schaarde de commissie Bewonerszaken zich woensdag unaniem achter het voorstel. 

Gemeenten zijn al enkele jaren wettelijk verplicht om de GGD een inspectie te laten doen bij officiële gastouders. De Boekelse politiek vindt het een dure en deels onzinnige maatregel. Veel gastouders zijn immers opa’s en oma’s die vroeger gratis oppasten en nu subsidie kunnen krijgen. Omdat ze vinden dat ouders hun eigen verantwoordelijkheid hebben en dat eigenlijk de gastouderbureaus de inspecties zouden moeten doen, besloot de Boekelse gemeenteraad om alleen gastouders zonder familiebanden met hun clientèle te inspecteren.

Stof opwaaien
De actie had in zoverre succes dat ze de nodige stof deed opwaaien. Vertegenwoordiger s van de gemeente moesten op gesprek bij het ministerie, verschillende gemeenten vielen Boekel bij en uiteindelijk nam de minister persoonlijk een beslissing. Die luidde dat ook Boekel zich aan de wet moet houden. Wel werden de regels enigszins versoepeld. Gastouders moeten eenmalig allemaal worden geïnspecteerd, daarna mag het steekproefsgewijs. Voorheen was de regel dat ze allemaal eens per jaar bezocht werden.

Niemand gelukkig
Niemand in de raad was er gelukkig mee, maar uiteindelijk legde iedereen zich erbij neer. Sharon de Bruin vroeg zich namens Boekel’s Welzijn af wat de gevolgen zouden zijn als Boekel toch weigert. Volgens wethouder Willems stuurt het Rijk dan een mannetje om ervoor te zorgen dat de gemeente zich aan de wet houdt. Gevolg is dat Boekel niet alleen moet opdraaien voor de kosten van de inspectie, maar ook voor het salaris van deze persoon. Dat argument overtuigde haar.

Kosten
De inspectie kosten in 2012 en 2013 telkens 19.000 euro. Daarna moet de gemeente jaarlijks 3000 euro extra uittrekken om de steekproeven te kunnen doen.

HomeThema'sProfessionals