Blog

Samenwerking JGZ

Ik hoor verschillende GGD"en die filmpjes aan het maken zijn. Is het niet mogelijk dat we een soort landelijke afspraak maken. BV elke GGD maakt een 'neutraal' filmpje. Deze filmpjes worden gedeeld via het GGD NL utube kanaal. Je kunt ze vervolgens gebruiken via je eigen site, vanuit de onderzoekskamer, in het klaslokaal enz.

Ditzelfde geld voor Prezies, slideshows, powerpoints. Ik denk dan aan inhoudelijke onderwerpen BV Pesten, hoofdluis, borstvoeding, overgewicht, alcohol seksualiteit, online media. 

Ik heb ook een visioen over bloggende schoolartsen. Die informatie uit de onderzoekskamer breder bekend maakt (natuurlijk met de privacy regels in acht).  Dus de adviezen, begeleiding e.d. concretiseerd aan de hand van echte, conrete casussen. Dit kan interessant materiaal zijn voor andere professionals (intervisie), maar ook voor ouders, voor gemeentes (wat is onze toegevoegde waarde). Het gaat er dan volgens mij om de informatie die (vaak door andere partijen wordt aangemaakt (bv trimbos, voedingscentrum) aan een context te hangen. Concrete vertalingen van oplossingen aan te dragen. 

en wat te denken van een actieve rol op internet. Met behulp van zoektermen bepaalde discussies op het spoor komen en daar dan een bijdrage aan leveren vanuit onze expertise. 

Trefwoorden: jgz, media, samenwerken, social
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Jeugdarts KNMG / Werkzaam op het MBO

Helemaal mee eens

In een eerder blog schreef je:
"Het is niet zozeer de vraag óf de JGZ iets met Sociale Media (SoMe) moet,
het is eerder de vraag wát de JGZ met Sociale Media moet" ... en kan!!

- Waarom wel "moeten"
Als je wil aansluiten bij de belevingswereld van jongeren dien je naar mijn idee kennis te hebben over wat er speelt in hun online-wereld. Het bevorderen van Mediawijsheid van Jeugdartsen en Soc-Verpleegkundigen is naar mijn idee een must als het gaat om zorg en preventie voor kinderen (en hun ouders) en jeugdigen.
Zie mijn PREZI hierover: http://prezi.com/fwzzypk57svy/quickstart-the-internet-of-things-jgz/

Bekwaam zijn met SoMe is iets anders, dat mag ieder voor zich weten.
Ik adviseer het iedereen!

- Waarom wel "willen".

Standpunt van de KNMG: "De KNMG wil dat het gebruik van eHealth, inclusief social media, een vanzelfsprekend onderdeel van de gezondheidszorg is". http://knmg.artsennet.nl/Nieuws/Nieuwsarchief/Nieuwsbericht-1/KNMG-publiceert-handreiking-social-media-voor-artsen.htm

Er zijn zoveel mogelijkheden kansen om te benutten, delen is daarbij in tijden van crisis en bemoeilijkte / stagnerende geldstromen een uitkomst. SoMe / Internet of Things kan ons daarbij enorm van dienst zijn.
Er is veel fragmentatie in ontwikkelingen op dit gebied. Krachtenbundeling, samenwerken en delen zijn hierbij een kans en cruciaal.

Ter Inspiratie: Presentatie van Sidna Tulledge-Scheitel (primary care physician als bevlogen decaan eHealth bij de Mayo Clinic), van 11 oktober op #ehealth12 over intergratie van SoMe/Internet in de zorg; HET KAN!
http://www.slideshare.net/Emerce/ehealth12-sidna-tulledge-scheitel-mayo-clinic

Inzetten van de nieuwe media (waaronder SoMe) is onvermijdelijk als je als organisatie wil "overleven" en serieus genomen wil worden door je doelgroep. Voor hen doe je het! Van E-Health naar WE-Health!

Communicatieadviseur

Hallo Monique,

Overkoepelende GGD filmpjes voor verschillende thema's en onderwerpen zou geweldig zijn. Bijvoorbeeld voor de verschillende JGZ onderzoeken bij 5-6 jr; 10-11 jr; klas 2 VO en spraak- en taal. Zo besparen we veel kosten en tijd. De werkwijze is niet bij alle GGD's hetzelfde, maar de hoofdboodschap wel: wat doet de JGZ-jeugdarts en jeugdverpleegkundige op de verschillende momenten. Waarom en wat schiet de ouder, het kind en de school ermee op?

Vwb jouw visioen over bloggende schoolartsen: samen met Felicia van Berkel, jeugdarts GGD HvB stellen we nu bij het management voor om met een pilot JGZ e-team te beginnen. Daarnaast wil Felicia aansluiten bij het landelijke initiatief @deschoolarts. Hiervoor is nu toestemming gevraagd. De kennis die we hier opdoen kunnen we ook binnen het JGZ e-team gebruiken.

Directeur

Zie ook http://www.youtube.com/ggdhartvoorbrabant?gl=NL&hl=nl
Hier staan al veel video's!

Gerrit Fieret
Captise