Nieuwsbericht

JGZ richtlijnen Overgewicht, Huidafwijkingen en Voorkeurshouding en schedelvervormingen beschikbaar

Op 25 september 2012 geplaatst door

Deze richtlijnen, de bijbehorende samenvattingen en overzichtskaarten zijn inhoudelijk geaccordeerd door de JGZ-beroepsverenigingen en randvoorwaardelijk geaccordeerd door ActiZ en GGD Nederland.  Het is de taak van het NCJ de richtlijnen te publiceren, te verspreiden en te  ondersteunen bij de implementatie. JGZ-organisaties zijn vervolgens zelf verantwoordelijk voor de invoering en borging van richtlijnen in de eigen organisatie.

Implementatie ondersteuning

Het NCJ werkt op dit moment hard aan de ondersteuning van JGZ-organisaties  bij de implementatie van richtlijnen. Voor de JGZ-richtlijnen Overgewicht en Huidafwijkingen zijn inmiddels verschillende implementatietoolkit materialen beschikbaar, zoals een PowerPoint, factsheet, en een overzicht randvoorwaardelijke implicaties. Wat betreft de richtlijn voorkeurshouding volgt dit op korte termijn.  Voor uitleg over het doel van de verschillende toolkitmaterialen en de ondersteuning door het NCJ bij de implementatie verwijs ik graag naar de NCJ website: http://www.ncj.nl/onderwerpen/192/ondersteuning-bij-implementatie

Eind mei is het netwerk implementatie richtlijnen van start gegaan, waarin de meeste JGZ-organisaties participeren.  Het NCJ organiseert voor het netwerk scholing over implementatie- en verandermanagement, faciliteert het uitwisselen van ervaringen en ondersteunt bij het maken van een implementatieplan op maat voor de eigen organisatie.

Voor het volgen van e-learning modules is een digitale leeromgeving ontwikkeld, de  JGZ-academie.  Op dit moment zijn twee e-learning modules  beschikbaar in de JGZ-academie, Zindelijkheid en Opsporing hartafwijkingen.  Binnenkort is ook de e-learning Kleine Lichaamslengte beschikbaar. Eind van dit jaar zal de  e-learning Huidafwijkingen en de e-learning Gesprekstechnieken met oefenmateriaal gebaseerd op de richtlijnen Overgewicht, Opvoedingsondersteuning en Excessief huilen gereed zijn. Veel JGZ organisaties maken al gebruik van de JGZ academie, welke te bereiken is via www.jgzacademie.nl.

Mochten er vragen zijn dan kunt u contact opnemen met Trudy Dunnink (tdunnink@ncj.nl), projectleider Kwaliteitsbevordering en projectleider landelijke implementatie van richtlijnen in de JGZ.

Bron: ncj
Trefwoorden: richtlijnen
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.